Demirtaş’ın Kobani Savunması kitaplaştırıldı: Onurlu Yaşam Davası

HDP Eski Eş Genel Başkanı, tutuklu Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş’ın Kobani Davası’ndaki savunması “Onurlu Yaşam Davası” adıyla kitaplaştırıldı. 

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen protestolar nedeniyle 24’ü tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası dosyasında yer alan isimlerden biri olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, mahkemede esasa dair yaptığı savunması kitaplaştırıldı.

  “Onurlu Yaşam Davası” ismiyle basılan kitaba okuyucular ücretsiz olarak uluşabilecek

 Kitap bugün saat 19.00’da https://demirtasinfo.com/tr adresinden yayımlanacak.

 Selahattin Demirtaş’ın dava bakan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaptığı esasa dair savunması 8 gün sürdü.

 Davanın 25 Aralık 2023 tarihinde görülen duruşmasına tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nde, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanan Demirtaş, savunmasına “7 yıldır tutsağım fakat ilk defa bana savunma hakkı veriliyor. Şimdiye kadar bazı soruşturmalarda farklı sebeplerden dolayı konuştum. İlk defa doğrudan savunma yapıyorum. Savunmamı heyetinize yapmıyorum. Çünkü bu saldırıların bir parçası da sizlersiniz. Fakat bizler savunmamızı halkımıza ve tarih için yapıyoruz. Heyetinizi tanımamam gerekiyor. Hakkımızda açılan bu dava siyasidir, bende bazen siyasi savunma yapacağım. Bu bir öç alma, bir siyasi davadır. Sizler çıkarlarınız için tutsak aldınız. Bugün de bu ülkenin çocukları, bu savaşta öldürülüyor. O çocukların acısını yaşıyor, kederini paylaşıyoruz” sözleriyle başladı

 25 Aralık’tan 29 Aralık’a kadar 5 gün boyunca aralıksız savunma yapan Demirtaş, duruşmalara ara verildiği 31 Aralık tarihinde babasını kaybetti. 

 

BABASINA İTHAF ETTİ

 İçinde bulunduğu siyasi rehinelik durumunu protesto etmek için, Adalet Bakanlığı’na izin başvurusunda bulunmayıp babasının cenazesine katılmayan Demirtaş, 2 Ocak’ta yeniden başlayıp 4 Ocak’a kadar devam ettiği savunmasını babasına ithaf etti. 

 

Yazar Paul Auster’in, ‘Yalanı geri alamazsın gerçek bile yetmez bile buna’ sözlerine atıfta bulunduğu savunmasında Demirtaş, “Bu kumpas davasında saf katışıksız bir yalan var. Biz yıllardır gerçekleri anlatarak yalanı anlatmaya çalışıyoruz. Yalanın geri alınamayacağını biliyoruz. Bu yalanı alanı mazoşistçe bir haz aldıklarını biliyoruz. Biz de boyun eğmeden acılarımızı bal eyleyerek duruşumuzu koruyacağız. Tarihi yalanları bir kez daha ifşa edeceğiz ve konuşmamızı sürdüreceğiz” demişti.

 PARMAKSIZIN SAVUNMASI DA KİTAP HALİNE GETİRİLDİ

 Aynı dosya kapsamında tutuklu yargılanan HDP’nin o dönemki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Bülent Parmaksız’ın mahkemedeki savunmaları da “IŞİD, Kobani ve Sosyalistler” adıyla daha önce kitap haline getirilmişti. 

 24’ü tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nın karar duruşması 17 Nisan’da görülecek. 

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir