DEM Partili Nejla Demir’den, Ağrı’daki kadın cinayetleri ile ilgili soru önergesi   

DEM Parti Milletvekili Nejla Demir Ağrı’daki kadın cinayetleri ile ilgili soru önergesinde; “Uzaklaştırma ve koruma kararı rağmen kadınların katledilmesinden sorumlu olan merci neresidir” diye sordu.

DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un cevaplaması talebiyle Ağrı’da yaşanan kadın cinayetleri ile ilgili soru önergeleri verdi.

Türkiye’de katliama dönüşen kadın cinayetleri her geçen gün artarak devam ettiğine dikkat çeken Demir; “Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü ve onlarca kadının şiddetin birçok türüne maruz bırakıldığı, bir o kadar şüpheli ölüm ve yeterince soruşturulmayan intiharla kadınların yaşamdan koparıldığı Türkiye’de kadınlara yönelik şiddet artık cins kırımı boyutuna ulaşmıştır. Şiddet faillerine yönelik gerekli yaptırımların uygulanmaması, şiddetin ortadan kaldırılması için etkin politikaların yürütülmemesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmaması şiddeti ve kadın cinayetlerini artıran başlıca sebeplerdendir” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Mart 2024 raporunda Türkiye’de 25 kadın cinayeti işlendiğini ve 21 kadının şüpheli koşullarda hayatını kaybettiğini hatırlatan Demir şunları söyledi; “Rapor, öldürülen kadınların yüzde 12’sinin evlenme teklifini reddetme, barışma teklifini reddetme veya ilişkiyi sonlandırma gibi kişisel kararlar almak istemesi sebebiyle öldürüldüğünü belirtmektedir. Kadın kurumları tarafından hazırlanan raporlarda kadınların en çok da en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldüğü tespit edilmiştir.”

Katliama dönüşen kadın cinayetlerinden birinin de geçtiğimiz gün Ağrı’nın Patnos ilçesinde yaşandığını vurgulayan Demir; “Patnos’un Kokin köyünde yaşayan Esma İşik, evli olduğu erkek tarafından kesici aletle katledilmiştir. Fail Savaş İşik, Esma İşik’in annesini de ağır yaralamıştır. Gözaltına alınan Savaş İşik’in, ifade işlemlerinin ardından tutuklandığı basına yansımıştır” ifadelerini kullandı.

Ağrı’da da kadın cinayetlerinin artarak devam ettiğine, birçoğunun basına dahi yansımadığına işaret eden Demir; “Ağrı’da kadınlar psikolojik, ekonomik şiddetle beraber fiziksel şiddette de yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Ayrıca bütün bu şiddet biçimlerinin yanında kayıtlara intihar olarak geçen şüpheli kadın ölümlerin altında gizli cinayetler yaşandığı bilinmektedir” dedi.

NEJLA DEMİR’İN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

  • Evli olduğu erkek tarafından katledilen Esma İşik, daha önce şiddet nedeniyle polis veya jandarma karakoluna herhangi bir başvuruda bulunmuş mudur?
  • Esma İşik’e ilişkin koruma veya uzaklaştırma gibi tedbir içeren herhangi bir karar bulunmakta mıydı?
  • Ağrı’da kadınların maruz kaldığı şiddet nedeniyle son beş yılda yapılan şikâyet sayısı nedir? Yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?
  • Kimi cinayet haberlerinin basına yansımadığı göz önüne alınarak, Bakanlığınızın elindeki verilere göre Ağrı ilinde son beş yılda kaç kadın erkekler tarafından katledilmiştir?
  • İllere göre son beş yılda uzaklaştırma ve koruma kararı altındayken erkek şiddeti sonucu katledilen kadın sayısı nedir? Uzaklaştırma ve koruma kararı altındaki kadınların katledilmesinden birinci derecede sorumlu olan merci neresidir?
  • Ağrı’da son beş yıl içerisinde kaç şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiştir? İntihar teşebbüsünde bulunan kadınların intihar etme sebeplerine dair bir çalışmanız var mıdır? Bu intiharların erkek şiddeti ile olan bağına dair bir çalışmanız mevcut mudur? Ağrı’da şüpheli kadın cinayetlerine ilişkin etkin soruşturmalar yapılmış mıdır? Soruşturmalar neticesinde kaç kişi hakkında dava açılmış, kaç kişi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verilmiştir? (evrensel)
İlginizi çekebilir