Cumartesi Anneleri davasında ilk duruşma görüldü

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri aleyhine “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na” muhalefet iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Duruşmada görüşü sorulan savcı eksik hususların giderilmesini istedi.

Hakim, beraat talebinin sanıkların savunmalarının tamamlanmasından sonra değerlendirileceğini söyledi.

Savunması alınmayan kayıp yakını ve hak savunucularının beyanı alındıktan sonra dosyadaki görüntülerin izleneceğine hükmeden hakim, bir sonraki duruşmayı 7 Haziran saat 14.00’e erteledi.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri’nin 700. haftada yapmak istediği eylem, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yasaklandı. Galatasaray Meydanı’na çıkan Cumartesi Anneleri’ne polis müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Cumartesi Anneleri yasaklama kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Yüksek mahkeme, Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinin yasaklanmasının hak ihlal olduğuna karar verdi.

AYM kararının ardından 10 Haziran 2023’te 950’inci hafta açıklaması için Galatasaray Meydanı’na çıkan Cumartesi Anneleri yeniden gözaltına alındı. 20 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na” muhalefetten ceza davası açıldı.

 

/rd/

İlginizi çekebilir