BRICS, İran ve Suudi Arabistan gibi ‘dost ülkelerle’ genişlemeyi planlıyor

BRICS üyeleri Rusya, Hindistan, Çin, Brezilya ve Güney Afrika’nın dışişleri bakanları ve temsilcileri, Cape Town’da bir araya gelerek birliğin geleceğini tartıştı.

Benzer haberler

Amerika’dan Ukrayna’ya 6 milyar dolarlık yeni ek…

İsrail duyurdu: Lübnan’a hava saldırısında Cemaat…

Gelişmekte olan büyük ekonomilerden oluşan BRICS bloğu, Suudi Arabistan ve İran’ın da bulunduğu bir düzineden fazla ülkeyle ilişkilerini geliştirmenin yolunu arıyor.

Blok üyeleri Rusya, Hindistan, Çin, Brezilya ve Güney Afrika’nın dışişleri bakanları ve temsilcileri, Cape Town’da bir araya gelerek birliğin geleceğini tartıştı.

İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Küba, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Komorlar, Gabon ve Kazakistan “BRICS’in Dostları” olarak adlandırılan görüşmeler için zirveye temsilci gönderdi.

Mısır, Arjantin, Bangladeş, Gine-Bissau ve Endonezya de görüşmelere fiilen katılıyor.

Ev sahibi Güney Afrika’nın Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, zirvenin açılış konuşmasında Batı’nın kendilerine yönelik tutumunu eleştirdi.

Pandor, “Gelişmiş ülkeler gelişmekte olan dünyaya karşı taahhütlerini hiçbir zaman yerine getirmedi ve tüm sorumluluğu küresel Güney’e kaydırmaya çalışıyorlar” dedi.

BRICS’in, son yıllarda başta Çin’in ve Şubat 2022’de Ukrayna savaşının başlamasından bu yana da Rusya’nın etkisiyle daha somut bir şekil aldığı yorumları yapılıyor.

Yeni üye kabulü görüşülüyor

Çin geçen yıl bloğun yeni üyeleri kabul etmek için bir süreç başlatmasını istediğini söylerken, diğer üyeler de kulübe katılmasını istedikleri ülkeleri işaret etti.

Yetkililer bu noktada “dikkatli bir şekilde ilerlenmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını” ifade ediyor.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, görüşmelerin genişletilmiş bir BRICS bloğunun nasıl görüneceğine dair yol gösterici ilkeler, standartlar, kriterler ve prosedürler üzerine müzakereleri içerdiğini kaydetti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı daha önce genişlemeyle ilgili olarak adaylıkların bireysel olarak değerlendirilmesi yerine ortak bir politikaya ihtiyaç olduğunun altını çizmişti.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Pandor, BRICS liderlerinin Ağustos ayında Johannesburg’da düzenlenecek zirvede bir araya gelmeden önce dışişleri bakanlarının yeni üyelerin kabulüne ilişkin bir çerçeve üzerinde çalışmalarını tamamlamayı hedefledikleğini açıkladı.

“BRICS bir başarı öyküsüdür” diyen Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, “Grup aynı zamanda bir marka ve bir varlık, bu yüzden ona özen göstermeliyiz.” şeklinde konuştu.

/euronews/

İlginizi çekebilir