Bağımsız Maden İş’ten İliç’e dair rapor: “İşçiler üretim artsın diye makul sınırı aşan siyanüre maruz kaldı”

Bağımsız Maden İş, İliç ilçesinde bulunan Anagold madencilik şirketinde liç yığınının kaymasıyla birlikte meydana gelen göçüğe dair uzman ve avukatlarının da bulunduğu heyetinin hazırladığı raporu yayımladı

13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan İliç ilçesinde bulunan Anagold madencilik şirketinde liç yığınının kaymasıyla birlikte bir göçük meydana gelmiş, 9 maden işçisi göçüğün altında kalmış ve maden işçilerine henüz ulaşılamamıştır. Katliamın gerçekleştiği andan beri sürecin takipçisi olan Bağımsız Maden İş; sendika yöneticileri, uzman ve avukatlardan oluşan heyetinin Erzincan İliç’e ulaştığı ilk andan itibaren bulunduğu süreç içerisinde yaptığı görüşmeler, gözlemler ve bulgular ile hazırlamış olduğu raporu yayımladı.

İşçiler üretim artsın diye makul sınırı aşan siyanüre maruz kaldı

13 Şubat öncesi dönemde ana firma Anagold ve Çiftay başta olmak üzere taşeron şirketlerde çalışan işçiler için gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinde önemli eksikler bulunduğunun belirtildiği raporda iş makineleri için yapılan yollarda işçiler tarafından çatlaklar belirlendiği de söylendi. Daha hızlı ve daha fazla üretim için siyanür kullanımında makul kabul edilebilecek sınırların da aşıldığı vurgulanırken bu kullanım yapılırken işçilere cevap olarak buharlaştığı söylendiği de belirtildi.

İşçilerin sendikal hakları gasp edildi

Raporda işçilere yönelik mobing ve baskıların ayrıntıları da yer aldı. İşçilere uygulanan mobingler içerisinde yevmiye kesintisi ile cezalandırma, işçiler aleyhinde sürekli tutanak tutulmasının olduğu belirtildi. Ek olarak işçilerin sendikal özgürlüklerinin gasp edildiği de vurgulandı.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Sol Haber

İlginizi çekebilir