Avrupa Adalet Divanı: Şiddet gören kadınlar mülteci statüsü alabilir

Avrupa Adalet Divanı’nın kanun sözcüsü, ülkelerinde namus cinayeti, evliliğe zorlanma ve aile içi şiddet tehdidiyle karşı karşıya kalan kadınların mülteci statüsü talep edebilecekleri tavsiyesinde bulundu.

Görüşülen dava Türkiye’ye dönmek istemeyen bir Kürt kadının başvurduğu Bulgar mahkemesi tarafından gündeme getirildi.

Bulgar mahkemesi, boşanmış bir Kürt kadının Türkiye’ye geri dönmesi durumunda şiddet görme riskiyle karşı karşıya kalacağı iddiasıyla yaptığı başvuruda, sığınma verip vermeme konusunda kararsız kalması üzerine davayı Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı.

Avrupa Adalet Divanı’nın açıklamasında kadının zorla evlendirildiği ve birçok kez aile içi şiddete maruz kaldığı, eşi ve ailesinin diğer üyeleri tarafından tehdit edildiği, evden kaçarak AB üyesi Bulgaristan’a gittiği belirtildi.

Avrupa Adalet Divanı kanun sözcüsü Richard de la Tour, mültecilere verilen uluslararası korumanın belli bir sosyal gruba ait oldukları için verildiğini, kadınların da cinsiyetlerinden dolayı böyle bir gruba dahil görülebileceklerini söyledi.

De la Tour, Bulgar yetkililerin söz konusu kadının Türkiye’de karşılaşacağı risklerle cinsiyetinin doğrudan ilişkili olup olmadığı konusunda dikkatli değerlendirme yapması gerektiğini söyledi.

Bu tür görüşler bağlayıcı değil ancak Avrupa Adalet Divanı genellikle birkaç hafta sonra nihai kararını verirken bu görüşleri uyguluyor.

/Kaynak: VOA/

İlginizi çekebilir