Almanya’da doktor açığı giderek artıyor

Almanya’da yaşlı nüfusun artması özellikle sağlık alanında yeni sorunlara yol açarken, nitelikli insan gücüne ihtiyaç hayati önemde bir boyuta ulaştı.

Hemşire, hasta bakıcı, yaşlı bakım uzmanı ve sağlık teknisyenleri gibi kalifiye sağlık elemanlarındaki hızla artan açık doldurulamıyor.

Ancak daha da büyük ve endişeye yol açan sorun, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 11 bin doktorun emekliye ayrılacak olması.

Toplam doktor sayısı 416 bin 120 olan Almanya’da doktorlarının yüzde 20’si ise 2030’lu yıllarda emeklilik sınırında olacak; tüm doktorların yüzde 46’sı 50 yaşının üzerinde.

Doktorların yüzde 15’inin sadece yarım gün veya daha az çalışması da sorunun bir diğer parçası. Bir diğer sorun ise Almanya’dan ayrılan doktor sayısının da artması; nitekim 2022’de bu sayı yüzde 20 artarak 2 bin 290’a yükseldi.

Tıp fakültelerinde eğitim alan öğrencilerin açığı kapatmaya yetmeyeceğine dikkat çeken Almanya Doktorlar Odası ve Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, eyaletlere çağrıda bulunarak acilen yeni öğrenim yerleri açılması gerektiğini ifade etti.

Almanya’daki tıp fakültelerinde 10 bin öğrenci eğitim alıyor, uzmanlar ihtiyacın karşılanabilmesi için en az 5 bin öğrencinin tıp okuması gerektiğini vurgulanıyor. Yeni eğitim yerleri açılsa bile, tıp eğitiminin çok uzun sürmesi ve eğitim sonrası staj zorunluluğu nedeniyle, yeni okumaya başlayanların en erken 12 yıl sonra doktorluk yapabilecekleri belirtiliyor.

Yabancı doktorların akını sürüyor

İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan bebek patlamasını kapsayan 1946’dan 1964’e kadar doğanlar için kullanılan “Babyboomer” kuşağının 2030 yılından itibaren emekliye ayrılması ile sağlık hizmetlerine ihtiyacın çok daha hızlı bir şekilde artacağı da tahmin ediliyor.

Doktor ve genel olarak sağlık sektöründeki açığın büyümesi, sağlık sistemi için yabancı iş gücünün taşıdığı önemi gözler önüne seriyor.

Ülkede çalışan yabancı hemşire ve yaşlı bakıcı sayısı 2022 verilerine göre 200 bini aştı.

Türkiye yedinci sırada

Almanya Tabipler Birliği tarafından yayınlanan raporda, yabancı kökenli doktor sayısı ise 2022 sayılarında 60 bin olarak tanımlanıyor. Almanya’da 5 bin 649 Suriyeli doktor mesai yapmaya başlarken, Romanya’dan 4 bin 695, Yunanistan’dan 2 bin 972, Rusya’dan 2 bin 763 ve Ukrayna’dan 2 bin 164 doktor Almanya’da görev yapıyor.

Almanya Tabipler Birliği raporunda Türkiye’den gelen doktorlar yedinci sırada yer alıyor. 2021 raporunda 10’uncu sırada yer alan Türkiye, bin 802 olan doktor sayısını 2022‘de 2 bin 160’a çıkarttı. Almanya’da çalışmak isteyen Türk ve diğer yabancı doktorların bazı bürokratik zorluklarla karşı karşıya kalması, iş görüşmesi için vize alma gibi süreçlerin ortalama 6 ay sürmesine rağmen, yapılan başvuruların eskiye oranla daha esnek ve hızlı işleme alındığı biliniyor.

 

/VOA Türkçe/

İlginizi çekebilir