Almanya: Bextiyar Eli, Helda Domin Ödülü’ne layık görüldü

Dünyaca ünlü Kürt yazar Bahtiyar Ali (Bextiyar Eli) , Almanya’nın Heidelberg kentinde düzenlenen törenle Helda Domin Ödülü’ne layık görüldü.

Helda Domin Vakfı tarafından finanse edilen organizasyon üç yılda bir edebiyat yazarına veriliyor.

Helda Domin Ödülü jürileri 21 Kasım 2023’te Kürt yazar  Eli’ye ödülün kazananı olduğunu duyurmuş aynı gün Helda Domin Vakfı’nın resmi web sitesinde duyurulmuştu.

Ödül, adını Alman şiirinin annesi olarak kabul edilen ve 20. yüzyılın en ünlü şairlerinden biri olan Helda Domin’den alıyor. Helda Domin de ödülün ilk kazananı olmuştu.

Ödülün jürilerinden Bextiyar Eli’nin yazılarına ilişkin yapılan değerlendirmelerde, şu ifadelere yer verildi:

“Kriz ve savaşlarla dünyasında, Bextiyar Eli’nin edebiyatında insanlık örneklerini sergilemiştir. Onun eserleri ve hayatı, savaşın ortasında ve Irak Kürdistanı’nda şekillenmiştir. O binlerce insanın katledilmesini renkli hikâyelerine dâhil etmeyi başardı.

Kaleme aldığı romanları, tıpkı kurbanların mezar taşlarındaki yazılar gibi, dostluğun yüceliğini, sadakatsizliğin ve acının anlatılarıdır. Yazdığı romanlar intikam duygusu gütmeden bir hakikat ve uzlaşma arayışıdır. Hikayeler içinde hikaye ile kalmıştır. Muzeferi Subhudem romanındaki baş karakter bir kayık içinde Avrupa’ya doğru giderken hikâyesini uçsuz bucaksız denizde dışarıya, içeriye, bilinmeyen ve hayal dahi edilmeyenlere anlatıyor.”

Daha önce 5 kitabı Almancaya çevrilen ve Almanca konuşulan ülkelerde romanlarıyla başarı elde eden yazarın bu Almanya’da aldığı ikinci ödül.

Almanların ‘Kurdistan’nın anlatı sihirbazı’ olarak adlandırdıkları Bextiyar Eli, 2017 yılında da Almanya’da hatırılı sayılır bir edebiyat ödülü olan Nelly-Sachs’e layık görülmüştü.

Hilde Domin Sürgünde Edebiyat Ödülü

Heidelberg Belediyesi’nin fahri hemşerilik verdiği Yahudi-Alman yazar Hilde Domin’in 80 yaşına girmesi vesilesiyle ilk olarak 1992 yılında Literatur im Exil (Sürgünde Edebiyat) adıyla düzenlendi.

Her üç yılda bir verilen ödül ilk olarak Hilde Domin’in kendisine verilmişti. 2006 yılında Hilde Domin’in ölümünden sonra ödülün adı Hilde Domin Sürgünde Edebiyat olarak değiştirildi. Yazara ödül 2024 yılında Heidelberg kentinde takdim edilecek.

Bahtiyar Ali 1960 yılında Süleymaniye’de doğdu. Kürt romancı, şair ve aydın Bahtiyar Ali 1994 yılında Kürdistan Bölgesi’nden Avrupa’ya göç etmiş o tarihten bu yana orada yaşamaktadır.

Yazar “Mergi Taqanay Duam” (ikinci bir tanenin ölümü) adındaki ilk eserini 1997 yılında yayımladı.

 

/rd/

İlginizi çekebilir