ABD ile Irak arasında 550 milyon dolarlık güvenlik anlaşması yapıldı

ABD Savunma Bakanlığı, Irak’la 550 milyon dolarlık bir askeri ve güvenlik anlaşması imzalanması konusunda anlaşmaya vardı. Pentagon’daki görüşmede Kürdistan Bölgesi’nin dış saldırılardan korunması da ele alındı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, başkent Washington’daki ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya geldi.

Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre görüşmede iki ülke arasındaki güvenlik işbirliği ve ortak çabalar ile uluslararası koalisyonun geleceği ele alındı.

İki taraf, Peşmerge güçleri de dahil olmak üzere Irak güçlerinin eğitimi ve silahlandırılması konusunda Irak güvenlik güçlerine yardım amacıyla 550 milyon dolarlık bir anlaşma imzalanmasına karar verdi.

Görüşmede, Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Irak’taki güvenlik sorunları ele alındı ve dış saldırılardan korunması gerektiğine vurgu yapıldı.

Rojava’daki cezaevlerinde bulunan IŞİD’lilerin durumunun da gündeme geldiği görüşmede taraflar hem bu cezaevlerinde hem de kamplarda bulunan Iraklıların göri dönüşünü ele aldı. Sudani tüm Irak vatandaşlarının geri gönderilmesi konusunda ısrarcı olduklarını kaydetti.

Irak Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada ise Sudani, Irak’ın iki ülke arasındaki ilişkileri sürdürme konusundaki kararlılığını vurguladı.

Sudani, Irak-ABD arasındaki askeri durumu değerlendiren Yüksek Koordinasyon Komitesi’nin ikinci toplantısının Temmuz ayında yapılacağını hatırlattı.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir