Zilan Deresi’nde ortaya çıkan insan kemikleri Adli Tıp Kurumu’na gönderildi

Zilan Deresi’nde ortaya çıkan insan kemiklerinin, Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından toplatılıp, yaş testinin belirlenebilmesi için ATK’ye gönderildiği belirtildi. 
Wan’ın Erciş ilçesinde bulunan ve 13 Temmuz 1930’da binlerce Kürt’ün toplu bir şekilde katledildiği Geliyê Zîlan’da (Zilan Vadisi) bulunan Zilan Deresi üzerine inşa edilen Koçköprü Barajı’nda su seviyesinin düşürülmesi üzerine, 12 Aralık 2022’de çok sayıda insan kemiği ortaya çıktı.
Wan Barosu İnsan Hakları Merkezi öncülüğünde İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Wan şubeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Wan Temsilciliği ve Wan Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Geliştirme Derneği (Çev-Der), 22 Aralık 2022’de bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme ve bulgular sonucunda avukatlar, kıyıya vuran kemiklerin toplatılması ve incelemesi için aynı gün Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.
Benzer haberler
Yapılan başvuruların ardından dosyanın savcıya intikal etmesinin ardından, kemikler toplatıldı. Alınan bilgilere göre, alanda kafatası, kol ve bacak kemiklerinin de olduğu 60’a yakın kemik, yaş testi tespiti için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.
Soruşturma seyrinin, kemiklerin yaş testine bağlı olarak ilerleyeceği kaydedildi.
Mezopotamya Ajansı/ Cengiz Özbasar
İlginizi çekebilir