Zevahiri’nin ölüm haberine tepkiler

El Kaide lideri Eymen El Zevahir’nin öldürülmesine dünya genelinden tepkiler de geldi. Kanada Başbakanı Trudeau “Dünya artık daha güvenli bir yer” ifadesini kullandı.

Kendisinin başkanlığı döneminde düzenlenen bir askeri operasyonla El Kaide lideri Usame bin Ladin öldürülen eski ABD Başkanı Barack Obama, Zevahiri’nin öldürülmesi haberinin ardından bir mesaj paylaştı.

Obama sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Bu akşamki haber, Afganistan’da savaşta olmadan da terörün kökünü kazımanın mümkün olduğunun bir kanıtı. Bu gelişmenin 11 Eylül saldırılarında yakınlarını kaybedenlerin ve El Kaide’nin elinden acı çekenlerin yüreğine bir parça huzur getirmesini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da haberin duyulması üzerine bir mesaj paylaştı. Zevahiri’nin ölümünün dünyayı daha güvenli bir yer olmaya bir adım daha yaklaştırdığını ifade eden Trudeau, “Kanada, küresel partnerlerimizle birlikte terör tehditlerine karşı çalışmaya, barış ve güvenliği tesis etmeye ve vatanımızda ve dünyada insanları güven içerisinde tutmaya devam edecektir” dedi.

Zevahiri’nin ölüm haberinin ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Zevahiri, ABD’de ve Suudi Arabistan’da hain terör saldırılarının planlanması ve gerçekleştirilmesine önderlik eden terörist liderlerden biri olarak kabul ediliyor” ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Zevahiri’nin öldürülmesinin ardından bir mesaj yayımladı. Blinken mesajında Taliban yönetimini eleştirdi. Blinken ”Taliban’ın, taahhütlerine uyma konusundaki isteksizliği ve yetersizliğine karşın, bizler Afgan halkını güçlü şekilde insani yardımlarla desteklemeye ve özellikle kadın ve kız çocuklarının hakları başta olmak üzere insan haklarının savunuculuğunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

 

/VOA/

İlginizi çekebilir