Zelenskiy’den Hollanda’ya sürpriz ziyaret

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesine yönelik suçlardan dolayı Lahey’de yargılanacağına inandığını söyledi. Zelenskiy, Ukrayna’nın NATO üyeliği için destek ve Rusya ile mücadele için daha fazla silah talep etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra çok az yurtdışına çıkan Vlodomir Zelenskiy, bugün Hollanda’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyaretin, Hollanda’da 2. Dünya Savaşı kurbanlarının anıldığı 4 Mayıs’ta yapılmasına bazı muhalefet partileri tepki gösterdi.

Çarşamba günü, ülkesinin NATO üyeliği konusunda destek aramak için Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye giden Ukrayna Devlet Başkanı, aynı gece Hollanda hükümetine ait resmi uçakla Amsterdam’a gitti.

Güvenlik gerekçesiyle Zelenskiy’in ziyareti son ana kadar gizli tutuldu. Ziyaret boyunca Lahey’de geniş güvenlik önlemleri alındı.

Zelenskiy Perşembe sabahı, Ukrayna’daki savaş sırasında işlenen suçları soruşturan Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni ziyaret etti.

Zelenskiy, Mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için uluslararası tutuklama emri çıkaran mahkemede yaklaşık yarım saat kaldı.

Ukrayna Devlet Başkanı daha sonra Hollanda Senatosu ve Temsilciler Meclisi üyelerine konuştu.

Konuk lider, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda Hollanda’dan destek istedi.

Zelenskiy, savaş devam ettiği sürece Ukrayna’nın NATO’ya üye olamayacağını belirterek, ülkesinin güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini vurguladı.

Volodimir Zelenskiy, Batı’nın Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteğinin devam etmesini istedi.

Zelenskiy, senato ve meclisin çoğunluğunun desteğini aldı. Hollanda bu yıl Ukrayna’ya yardım için 2,5 milyar euro bütçe ayırdı.

/BBC/

İlginizi çekebilir