Zelenskiy G20 zirvesine görüntülü olarak bağlandı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Herson’un geri alınmasının ardından barış için Rusya’ya baskı yapmanın tam zamanı olduğunu belirterek dünya liderlerinden ülkesindeki savaşı bitirecek bir planı desteklemelerini istedi.

Endonezya’nın Bali Adası’nda yapılan G20 zirvesine görüntülü olarak bağlanan Zelenskiy, Ukrayna’nın Dinyeper’in sol kıyısına çekilen Rus güçlerinin yeniden toparlanmasına izin vermeyeceğini ve ülkenin kontrolünü tamamen geri alana kadar savaşmayı sürdüreceklerini söyledi.

Ukraynalı lider Kiev’in egemenlik, toprak bütünlüğü veya bağımsızlığından ödün vermeyeceğini vurguladı.

Zelenskiy zirvede liderlerden 10 maddeli barış planını kabul ederek savaşı adil ve Birleşmiş Milletler sözleşmesiyle uluslararası hukuka uygun bir şekilde sona erdirmelerini istedi.

Ukrayna’nın 10 öneriden oluşan “barış formülü”

Rus savaşının adil bir şekilde ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı ve uluslararası hukuk temelinde bitmesini istediğini belirten Zelenskiy, G20 zirvesine katılan liderlere, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı bitirecek 10 öneriden oluşan “barış formülü” sundu.

Zelenskiy, önerisinde, radyasyon ve nükleer güvenliği, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması, BM Şartı’nın uygulanması, toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması, Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi, adaletin iadesi, ekolojik sorunların önlenmesi, gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalaması gibi başlıklar kullandı.

Zelenskiy, “G19” ifadesini kullandı

Zirvede bulunan liderlere seslenen Zelenskiy, G20’yi birkaç kez “G19” olarak adlandırdı ve Rusya’nın bundan “dışlanması gerektiğini” ima etti.

Zelenskiy, Rusya’nın barış formülüne direnmesi durumunda onun sadece savaş istediğinin görüleceğini belirtirken, “Dünyada barışı sağlamak için her biriniz önerilerimizden birini seçebilir. Lütfen liderlik için yönünüzü seçin ve birlikte barış formülünü doğru şekilde uygulayalım. Bu barış formülü binlerce hayat kurtaracak. Bu uluslararası hukukun gücünü sağlayacak. Bu bir güvenlik mimarisi güncellemesi olacak. Küresel istikrarın geri dönüşünü teşkil edecek. Dünyanın vicdanlı ülkelerinin ne için iş birliği yaptığının anlamını taşıyacak”. diye konuştu.
(euronews)
İlginizi çekebilir