Zelenksy: Barış karşılığında Rusya’ya toprak verilmeyecek

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vldamir Putin ile doğrudan müzakerelere istekli olduğunu yineledi. Zelenskiy bu müzakerelerin devam edebilmesi için ise Rus Ordusu’nun 24 Şubat’ta başlayan işgalden önceki konuma çekilmesini şart koştu.

İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu’nda liderlere video bağlantısıyla seslenen Zelenskiy, “Bunun Rusya için doğru bir adım olacağına inanıyorum” dedi.

“Söz konusu olan bizim bağımsızlığımız ve egemenliğimiz” diyen devlet başkanı, Ukrayna’nın Rus birliklerinin ele geçirdiği “tüm bölgelerden sürülene dek savaşacağını” sözlerine ekledi.

Zelenskiy, her gece ulusa hitaben yaptığı konuşmada da Batı’dan Ukrayna’nın bir barış anlaşması adına Rus birliklerinin işgal ettiği bölgelerin denetimini kabul etmesini önerenlere tepki gösterdi ve bu öneriyi geri çevirdi.

Ukraynalı lider, Rusya’ya Ukrayna’nın bir parçasını vermeyi savunanları, 1938’de II. Dünya Savaşı’nı önleme umuduyla Hitler’e toprak vermeyi kabul edenlerle karşılaştırdı.

Davos forumuna katılan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da, dost ülkelere, özellikle de ABD’ye, kaybedilen toprakları geri almaya çalışabilmesi için Ukrayna’ya çoklu roket sistemi sağlaması çağrısında bulundu.

Zelensky’nin danışmanlarından Podolyak da geçen hafta toprak konusunda taviz içeren hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi.

 

/euronews/

İlginizi çekebilir