Yüzlerce kişi, New York’ta İran’ı protesto etmek için sanatsal portre yarattı

Yüzlerce kişi İran’daki ayaklanmaya önderlik eden kadınlarla dayanışmayı simgeleyen bir sanat enstalasyonunu hayata geçirmek için bir araya geldi. Pazar günü New York’taki Roosevelt Adası çevresinde „Kadın, Yaşam, Özgürlük“ sloganları yankılandı.

İran’ı toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesiyle ilgilenen BM Kadın’ın Statüsü Komisyonu’ndan çıkarmaya yönelik bir karar taslağını oylamaya sunacak. Oylamadan önce, “Kadınların Yaşamına Özgürlük” adlı kampanya, BM’nin karşısında enstalasyonlar sahnelendi..

Aktivist Nazanin Afshin-Jam Mackay, „Dünyanın gözleri, özgürlük arayışlarında olan İran vatandaşlarının cesaretine odaklandı. İslam Cumhuriyeti onları sansürledi ve dünyayı bu hareketin potansiyeline karşı kör etmeye çalıştı ‚Gözler İran’da‘ kampanyası  onların özgür İran çağrılarına olan cevabımızdır.“ dedi.

22 yaşındaki Jina Mahsa Emini’nin Eylül ayında polis nezaretinde hayatını kaybetmesinden bu yana İran’da protestolar devam ediyor.

İran rejimine 1979 devriminden bu yana en cüretkar meydan okuma olarak yorumlanan gösteriler, tüm İran şehirlerine yayıldı.

Fransız sanatçı JR, 4 Aralık’ta bu girişime katıldı ve 300’den fazla kişiyi bir araya getirdi.

Katılanlar,  Emini’nin ölümüne karşı protestolar sırasında öldürülen on altı yaşındaki  Kürt aktivist Nika Shakarami’nin siluetinin yanında durarak, gencin saçlarının arasından esen rüzgarı tasvir etmek için kollarını sallayarak İranlı kadınların karşı karşıya kaldığı haksız kısıtlamaların dokunaklı bir hatırlatıcısı oldular. Portrede, Eylül ayında devrilmiş bir çöp kutusunun üzerinde alevler içindeyken başörtüsü sallarken görüntülendikten sonra kaybolan 16 yaşındaki  Nika Shahkarami tasvir ediliyor. Bir haftadan fazla bir süre sonra ailesi onun öldüğünü öğrendi.

New York enstalasyonuna yukarıdan bakıldığında, rüzgarda dans eden uzun, siyah bukleleri olan bir kadın görüntüsü görülüyor. Yere geri döndüğünüzde, kalabalığın tezahüratları parkta ve nehirde yankılanıyor.

Enstalasyonlar, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmayı amaçlayan yıllık uluslararası bir BM Kadın Birimi kampanyası olan Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı 16 Günlük Aktivizm’de gerçekleşiyor. İnsan Hakları Günü’ne kadar devam edecek olan gösteriler, İranlı kadın liderler koalisyonu olan Özgürlükler İçin sanatçı kolektifi ve kâr amacı gütmeyen Vital Voices Global Partnership işbirliğiyle oluşturuldu.

ABD tarafından hazırlanan karar taslağına göre, 54 üyeli BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi, İran’ın komisyondan atılıp atılmayacağını oylayacak. İran, 2022–2026 yılları arasını kapsayan üyelik süresinin geri kalanında Kadının Statüsü Komisyonu’ndan çıkarılacak.

/rûdaw/

İlginizi çekebilir