Yüzde 92 ve 94 engelli iki tutuklu kardeşin annesi isyan etti: Yeter artık!

Biri böbrek yetmezliğinden diyalize bağlı yaşamını sürdüren, diğeri ise felç nedeniyle yüzde 94 engelli tutuklu 2 çocuğunun özgürlüğünü isteyen Rahime Nebioğlu, ” Oğullarımı verin. Yeter artık” dedi.

Batman’da farklı tarihlerde tutuklanan Fırat (24) ve Emrah (30) Nebioğlu kardeşler, yaşadıkları ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Kardeşlerden Fırat, Batman’da 2015’te tutuklandı ve “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı ve “ateşli silah ve örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 11 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Fırat, sırasıyla Batman, Gümüşhane, Elazığ ve en son Diyarbakır’da bulunan cezaevlerine sevk edildi. Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Fırat, geçirdiği felç nedeniyle yüzde 92 engelli raporu bulunuyor. Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı yaşamını sürdürüyor. Ayrıca görme ve işitmede sorun yaşıyor.

Fırat, böbrek yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden “cezaevinde kalamaz” raporu aldı. Adli Tıp Kurumu (ATK) ise, 14 Mart 2022’de Fırat Nebioğlu için “cezaevinde kalabilir” raporu verdi. 2 böbreği iflas eden Fırat Nebioğlu için böbrek nakli yapılması için yapılan 3 başvuru ise yanıtsız bırakıldı.

YÜZDE 94 ENGELLİ

Bir diğer kardeş Emrah Nebioğlu ise, IŞİD’in Kobanê’ye dönük 2014’te gerçekleştirdiği saldırılara karşı yapılan protesto eylemleri sırasında başından aldığı kurşunla felç kaldı. Sonrasında hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla dava açıldı ve 7 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Antalya S Tipi Cezaevi’nde tutulan Emrah hakkında verilen ceza halen Yargıtay’da inceleme aşamasında.

Batman Bölge Devlet Hastanesi tarafından yüzde 94 engelli raporu verilen Emrah’ın da birçok hastalığı mevcut: Güç kaybı, göz kayması, işitme kaybı ve yüksek tansiyon bunlardan bazıları.

ANNE: CENAZESİ ÇIKSIN İSTEMİYORUM

İki çocuğu cezaevinde olan anne Rahime Nebioğlu, yaşananları “zulüm” olarak nitelendirdi. Eşini böbrek yetmezliğinden kaybettiğini aktaran anne Nebioğlu, çocuklarının yaşamını yitirmesinin önüne geçilmesini istedi. Anne Nebioğlu, çocuklarının hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklandığına işaret ederek, “Fırat daha küçük yaştaydı. Olayın yaşandığı gün hayvanlarına yem veriyordu. Ancak olaylara karıştığı iddia edilerek tutuklandı. Somut hiçbir delil olmadan ceza verildi. Cezaevine sağlam giren oğlum şuan diyalize bağlı bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Hukuksuzluğa cezaevi idaresinin keyfi yaklaşımları eklenince böyle bir hal aldı. İki böbreği iflas etmesine rağmen böbrek nakline izin verilmiyor. Nereye başvursak kapılar yüzümüze kapatılıyor. Oğlumun cenazesi çıksın istemiyorum. Bana oğlumu verin tedavi edelim. Aileden böbreği uyanlar var. Onlar böbreklerini vermeye hazır. Yeter artık” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIM YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR”

Fırat’ın ağabeyi Emrah’ın da hasta olmasına rağmen tutuklandığını söyleyen anne Nebioğlu, şöyle devam etti: “Emrah dışardayken Fırat için birlikte mücadele ediyorduk. Hasta olmasına rağmen birçok yere başvuruda bulunuyordu. Sürekli bir mücadele içindeydi. Ancak o da hasta haliyle tutuklandı. İki oğlum da şuan cezaevinde yaşam mücadelesi veriyor. Yetkililer hiçbir talebimize cevap vermiyor. Hastalıkları bu kadar yüksek olan 2 insan nasıl olurda halen cezaevinde tutuluyor? Bu işkence son bulsun. Burada vicdanı olan herkese sesleniyorum. Cezaevinden cenaze çıkmasın. Çocuklarımın tedavi olmaları için zemin oluşturulsun.” (Batman/MA)

İlginizi çekebilir