Yüksekten düşerek ölen işçiye emniyet kemeri takmaya çalışmışlardı

DİSK’e bağlı Limter İş, Yalova Sefine Tersanesi’nde Özyılmazlar taşeron firmasında çalışan ve 17 Ağustos’ta yüksekten düşerek ölen 19 yaşındaki Yasin Demirdağ‘a ölümünün ardından emniyet kemeri giydirilmeye çalışıldığını duyurulmuştu. Görgü tanıkları, Demirdağ’a çelik halat yerine ip halat verildiğini ve işçinin ipin kopması sonucu öldüğünü öne sürdü.

Yalova Sefine Tersanesi’nde Özyılmazlar taşeron firmasında çalışan ve 17 Ağustos’ta yüksekten düşerek ölen 19 yaşındaki Yasin Demirdağ’ın ölümüne ilişkin olayın görgü tanığı işçiler konuştu. Adlarını vermek istemeyen işçiler, o gün Demirdağ’a çelik halat yerine ip halat verildiğini ve onun kopması sonucu işçinin yüksekten düşerek hayatını kaybettiğini söyledi. İşçiler, Demirdağ’ın düşmesi sonrasında İş Sağlığı Güvenliği (İSG) uzmanlarının hemen olay yerine geldiğini, Demirbağ’ın üzerindeki kopmuş halatın kalan kısmını çıkarmaya çalışarak kendisinin halat takmadığı için düştüğü izlenimi yaratmaya çalıştıklarını öne sürdü. Bunun üzerine diğer işçilerin İSG çalışanlarına izin vermediğini ve arbede yaşandığını aktardıl.

“Ölen işçiyi suçlu göstermeye çalıştılar”

Benzer haberler

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Yasin Demirdağ’ın düştüğü esnada orada bulunan bir işçi, Demirdağ’ın halatın kopması sonucu düştüğünü gördüğünü belirtti. İşçi, “Yasin, tersanede çalışırken metrelerce yüksekten halatın kopması sonucu düştü. Olay gözlerimizin önünde oldu. Yasin düştüğü gibi İSG uzmanları gelip kemerini sökmeye çalıştı. Amaçları ‘Yasin kemerini takmadığı için kendi hatasından kaynaklı düştü, sorumluluk bizde değildir’ izlenimi yaratmaktı. Ama işçi arkadaşlar ve yakınları buna izin vermedi ve kavga çıktı” dedi.

“Büyük bir ihmal var”

Olayın diğer bir görgü tanığı işçi ise Yasin Demirdağ’ın kendi ihmali sonucu değil, kendisine emniyet kemeri olarak verilen çürümüş halatın kopması sonucu hayatını kaybettiğini ifade etti. Demirdağ’ın düştükten sonra İSG uzmanlarının kemerini değiştirmeye çalıştığına dikkat çeken görgü tanığı “Olay orada onlarca işçinin gözü önünde oldu. Yasin emniyet kemeri bağlı olarak yukarıda iskelede çalışıyordu. Birden bağırışlarla düştüğünü gördük. O esnada İSG uzmanları birden orada bitiverdi. Olayı ört bas etmeye çalışıyorlar. Yaşam halatı dediğimiz çelik halat var. Çalışanların emniyet kemerini takıp kendilerini güvende hissettiği bir malzeme. Yaşam halatı çekeceklerine, ip çekmişler, ip kopunca da Yasin düştü. Yani büyük bir ihmal var. Bu tersanede neredeyse haftada bir insan ölüyor. Çok sıkıntılı bir tersane, tedbirleri düzgün almıyorlar” diye konuştu.

İlginizi çekebilir