Yeşil Sol Parti Diyarbakır adayı Aktar: Önümüzdeki Meclis yeni bir hukuk oluşturacak

Diyarbakır Barosu Eski Başkanı, Yeşil Sol Parti Diyarbakır Adayı Avukat Mehmet Emin Aktar, Rûdaw’ın “Berbijêr-Aday” programına konuk oldu.

Akta, milletvekilliği için kendisine teklif geldiğini belirtti.  Aktar, “Önümüzdeki Meclis yeni bir hukuk oluşturacaktır. Bu anlamda hukukçuların omuzlarına çok daha ağır bir sorumluluk binecektir” dedi.

“Türkiye’nin en acil çözülmesi gereken sorunları hangileri?” sorusuna Aktar, şöyle yanıt verdi:

“Nereden baktığınıza bağlı. Kuzey Kürdistan’dan bakınca Kürt sorunu esas sorundur dersiniz. Neden esas sorun? Çünkü 100 yıldır Kürtler statüsüz ve buradaki iktidardan faydalanamıyorlar.

“Kürtlerin bir şekilde ‘iktidardan faydalanması’ gerekiyor”

İktidar, Kürtlere hangi dilde eğitim istersiniz diye sormuyor. İktidar, köyünün ismini değiştiriyorum, rızan var mı diye sormuyor. Kürtlerin bir şekilde ‘iktidardan faydalanması’ gerekiyor, yoksa Kürt sorunu çözülemez.

Bu nasıl olacak? Sen bir Anayasa yazarsın, yerel yönetimlerin yetkilerini artırırsın, idari otonomi olarak adlandırırsın ve bunun da teminatını verirsin. Onlar kendi yerinde, yurdunda eğitimlerini hangi dilde isterlerse o dilde yaparlar, kendi belediyelerini yönetirler.

“Biz 7 yıldır kendi şehrimizde yönetici değiliz, kayyumlar var”

Biz 7 yıldır kendi şehrimizde yönetici değiliz. Kayyumlar var. Merkezi idare belediye başkanlarımızı görevden alıyor, belediyelere el koyuyor.

Öte yandan gençlerimiz var, nüfusumuz artıyor. Belediyelerimizde şu an çalışanların büyük çoğunluğunu dışarıdan getirmişler. Yani Kürtlere iş de vermiyorlar. Biz diyoruz ki ‘Bu şehir kendi kararını kendisi versin.”

“Dikkatimi Kürt sorununa vereceğim”

Meclis’e girmesi halinde Kürt sorununun çözümünü önceleyeceğini belirten Aktar, “Ben hukukçuyum, hak savunucusuyum. Bu halka dair hak neyse onu savunurum. Dikkatimi Kürt sorununa vereceğim. Daha çok ona odaklanacağız” dedi.

Yeşil Sol Parti olarka 100’e yakın vekil çıkaracaklarını belirten Aktar, “Diyarbakır’da 12 milletvekiline talibiz, yani hepsine” dedi.

Kürt şiirini çok sevdiğini dile getiren Aktar, başta Şakiro olmak üzere dengbêjleri çok dinlediğini söyledi.

CHP Diyarbakır 1. Sıra Adayı Sezgin Tanrıkulu’nun da aday olduğu hatırlatılan Aktar, “Elbette birbirimizi tanıyoruz. Kendisi Kemalist bir partiden yana tercihini kullandı. Herkes tercihinde elbette serbesttir, fakat şahıslar üzerinden siyaset yapmayız. Partilerin ve tarafların ideolojisi üzerinden siyaset yaparız. CHP, Kemalist bir parti. Elbette gönül isterdi ki beraber siyaset yapalım. O tercihini oradan yana yaptı, biz de buradan” ifadelerini kullandı.

Mehmet Emin Aktar kimdir?

Diyarbakır-Bismil doğumlu.

1986 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1987 yılından beri serbest avukat olarak çalışmaktadır.

1990-1992 yılları arasında İHD Diyarbakır Şubesi yönetim kurulunda çalıştı. 1992-2001 yılları arasında Diyarbakır Barosu yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

2008-2012 yılları arasında Diyarbakır Barosu başkanlığı yaptı. Mezopotamya Vakfı ve DİSA yönetim kurulu üyeliği gibi farklı sivil toplum örgütlerinde görev aldı.

Halen Diyarbakır’da serbest avukatlık yapmaya devam etmektedir.

Aktar, 14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti Diyarbakır 9. Sıra Milletvekili adayı oldu.

 

/rd/

İlginizi çekebilir