Yerlerine kayyım atanan Siirt, Baykan ve Kurtalan belediyesi eşbaşkanlarının davası yarın görülecek

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) seçilen Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediyesi Eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez ile Kurtalan Belediyesi Eşbaşkanı Baran Akgül, 15 Mayıs 2020’de gözaltına alındıktan sonra görevden alınarak, yerlerine kayyım atandı. Eşbaşkanlar “ev hapsi” şartıyla serbest bırakılırken, aradan geçen sürede, 7 dosya savcısı değişti. En son dosyaya bakan savcı, Eşbaşkanlar hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla iddianame hazırladı. 120 sayfadan oluşan iddianamede, daha önce birçok mahkemede suç sayılmayan Eşbaşkanlık sistemi, sanal medya paylaşımları, işçi alımları, taziye evlerinin kullanımı, basın açıklamaları suçlama konusu yapıldı. İddianamede ayrıca bayramlarda bilboardlara asılan mesajda yer alan “Eşbaşkanlar” kısmı da suç delili olarak sayıldı.
‘GASP EDİLEN İRADE YARGILANIYOR’
Hazırlanan iddianameye ilişkin ilk duruşma, yarın Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Görevinden alınarak yerine Kayyum atanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık duruşma öncesi değerlendirmelerde bulundu. HDP’nin kazandığı belediyeye sırf kayyım atamak için doldurulmuş bir dosya ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Işık, “Belediyenin neredeyse tüm çalışmaları suç unsuru olarak dosyaya konulmuş. Bunlardan bir tanesi işe alımlar.  Adli sicil kaydı alınmış ve temiz kâğıdıyla işe girmiş 204 kişi için bizi suçlamışlar. 175’i halen işlerinin başında çalışmaktadır. Yani haklarında örgüt bağlantısı iddiası getirilen kişilerle ilgili ne mahkeme ne de savcılık kararı var.  Yine Eşbaşkanlık da suç delili olarak önümüze konulmuş. Türkiye’de Eşbaşkanlık sistemini yasal olarak kullanan bir siyasi parti varken, Eşbaşkanlık nasıl suç oluyor? Eşbaşkanlık aleyhine verilmiş bir karar da ortada yok. Yani gasp edilen irade yargılanıyor” diye konuştu.
‘HUKUKSUZLUK YAPILIP KAYYIM ATANDI’
Görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Kurtalan Belediyesi Eşbaşkanı Baran Akgül ise halkın iradesine tahammül edemeyenlerin belediyeye hukuksuz bir şekilde kayyım atadığını belirterek, mevcut hukuksuzluğun 2 yılla yakın ev hapsi ve haklarında hazırlanan iddianame ile devam ettiğini söyledi.  Gözaltı döneminde İktidar medyasının servis ettiği “Evinde ele geçirilen ajandada bomba yapım talimatı çıktı” iftirasının iddianamede yer almadığını hatırlatan Akgül, “İddianamede yer alan sosyal medya ve Eşbaşkanlık suçlamalarıdır. Amaç halkın iradesine kayyım atamaktı ver her türlü hukuksuzluk yapılıp kayyım atandı” dedi.
/Mezopotamya Ajansı/
İlginizi çekebilir