Yavuz Ekinci’nin ‘Rüyası Bölünenler’ romanı için -9 yıl sonra- toplatma kararı verildi

Yazar Yavuz Ekinci’nin 2014 yılında yayınlanan ‘Rüyası Bölünenler’ adlı romanının, İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle toplatılmasına karar verildi.

‘Bana İsmail Deyin’, ‘Günün Birinde’, ‘Sırtımdaki Ölüler’ ve ‘Belki De Dünyanın Sonundayım’ kitaplarının yazarı Yavuz Ekinci’nin, 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevi’nden çıkan ‘Rüyası Bölünenler’ romanı hakkında toplatılma kararı alındı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan toplatılma kararı hakkında yazılı açıklama yapan Ekinci, “Bu kitabın şimdi toplatılıyor olması ne şimdiki Türkiye’ye ne de gelecekteki Türkiye’ye hizmet eder” dedi.

YAYINLANMASININ ÜSTÜNDEN 9 YIL GEÇTİ

Ekinci’nin “Kurgu evrenine açılan davaya karşı açıklama…” başlığıyla yaptığı açıklamanın tamamında şu ifadeler yer aldı:

Benzer haberler

Leyla Zana: Güçlü olursak muhatap alınırız

Munzur Vadisi, en önemli 100 jeolojik mirası listesine girdi

“İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği, Rüyası Bölünenler romanımın toplatılması kararını verdi. ‘Rüyası Bölünenler’ 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevi’nden çıktı. Romanın yayınlanmasının üstünden tam 9 yıl geçmiş. Dokuz yıldır bu romanım basılıp, dağıtılıp, satılıp okunuyor. Bu kitabın şimdi toplatılıyor olması ne şimdiki Türkiye’ye ne de gelecekteki Türkiye’ye hizmet eder.

Edebiyata, sanata karşı yapılan müdahale, sansür ve yasaklamalar kötü olan mazinin (kitap toplatmak, yakmak, yasaklamak, yazarı hapse atmak) canlandırılmasından öteye geçemez. Öncekilerin yasaklayıcı tavırları nasıl şimdi gülünç, komik ve beyhude geliyorsa, bugünün yasaklayıcıları da yarın gülünç ve komik gelecektir.”

‘BUYURUN ROMAN KAHRAMANLARINI HAPSE ATIN’

Açıklamada romanının kurgu olduğunu vurgulayan Ekinci, sözlerini şöyle noktaladı:

“Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir. Mahkeme, Rüyası Bölünenler’in kahramanlarına tutuklama kararı çıkarıp onları hapse mi atacak. Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın.”

 

/Kaynak: Gazete Duvar/

İlginizi çekebilir