Von der Leyen: Ukrayna’da sivil hedefleri vuran Rusya’ya yeni yaptırım paketi hazırlanıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik son saldırılarına cevaben birliğin yeni bir yaptırım paketi hazırlığında olduğunu açıkladı.

Finlandiya ziyareti sırasında basın toplantısında konuşan Von der Leyen, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşı sürdürme kapasitesini daha da körelterek canını acıtmak üzere vurmak için gayret ediyoruz ve bugün dokuzuncu yaptırım paketi üzerinde tam gaz çalıştığımızı açıklayabilirim.” dedi.

Von der Leyen, “G7 ülkeleriyle ve diğer büyük ortaklarla birlikte Rus petrolüne küresel bir tavan fiyatı çok yakında onaylayacağımıza eminim. Ukrayna, Putin’e ve onun hukuk dışı ve barbar savaşına üstün gelene kadar durmayacağız.” diye konuştu; ancak yeni pakette ne tür tedbirlerin yer alacağına ilişkin detay vermedi.

Avrupa Birliği, Ukrayna’nın işgali sonrasındaki sekizinci yaptırım paketine son onayı geçen ay vermişti. Paket çelik ve teknoloji ürünlerinin ticaretine kısıtlamalar getiriyor.

“Sivil altyapıya saldırılar insanlık suçu”

Finlandiya ve Estonya başbakanları ile İsveç başbakan yardımcısının katıldığı ortak basın toplantısında konuşan Von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’daki sivil alt yapıya yönelik saldırılarının insanlık suçu teşkil ettiğini belirtti ve “Biliyorum ki Ukraynalı dostlarımız bu stratejide üstün gelecekler, çünkü onlar güçlü ve gayeleri haklı; ve biz, AB olarak, onlara bu zor zamanlarda ne kadar uzun sürerse sürsün destek olacağız.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu dün Rusya’nın Ukrayna’daki enerji, alt yapı, hastane, okul ve barınak gibi sivil hedeflere yönelik askeri saldırılarını gerekçe göstererek “terörizmi destekleyen devlet” ilan etmiş, ardından da siber saldırıya uğramıştı.

Rusya ise Ukrayna’daki sivil hedefleri bilerek vurduğunu reddediyor, ancak elektrik ve diğer alt yapı tesislerini vuran saldırılar düzenlendiğini kabul ederek, Kiev’in savaşma becerisini azaltmayı ve müzakereye itme amacıyla hareket ettiği izlenimi sunuyor.

/euronews/

İlginizi çekebilir