Van Barosu: Eylem ve etkinlik yasakları Anayasa’ya aykırı

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi, İnsan Hakları ve Toplumsal Davalama Komisyonu, baro binasında yaptığı basın açıklamasıyla “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Hakkı Raporu” nu açıkladı. Raporun açıklanmasından önce kısa bir konuşma yapan Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, Wan’da eylem ve etkinliklerin sürekli yasaklanmasına dikkat çekti. Özaraz, yasaklamaların Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı.
‘İZNE TABİ DEĞİLDİR’ 
Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz’ın konuşmasının ardından basın açıklamasına geçildi. Basın metnini okuyan avukat Hakan Bozkurt, 12 Aralık’ta kentte yapılan yürüyüş sırasında polisin 48 kişiyi gözaltına almasını anımsatarak,  “Kolluk, ‘izinsiz yürüyüş’ yapıldığı gerekçesiyle engel oldu ve 48 kişi gözaltına alındı. Toplantı ve yürüyüş hakkı en önemli demokratik haklardandır. Kamuoyunda oluşturulan algının aksine, etkinlik ve eylemler izne tabi değil, bildirim usulüne dayanır. Bildirimdeki amaç ise kolluk kuvvetlerinin toplantının güvenliğini sağlamasıdır, toplantının yapılıp yapılmayacağına karar verme üzerine değildir. Kanun ve yasalarda bildirimin temel amacı budur” ifadelerini kullandı.
‘İZİNSİZ GÖSTERİ YOKTUR’ 
Kamu kurumlarının ve bazı medya kuruluşlarının yürüyüşlere ilişkin “izinsiz gösteri” kavramını kullandığını hatırlatan Bozkurt, ” ‘İzinsiz gösteri, yürüyüş, eylem’ kavramları sık sık kullanılmaktadır. 12 Aralık’taki yürüyüşte kolluğun anonsları dikkate alındığında ve gözaltına alınan kişilerin ifade tutanakları inceliğinde sık sık ‘izinsiz gösteri, yürüyüş’ kavramlarının kullandığı tespit edilmiştir. Bu durum kamu gücünün bildirim usulüne, izin usulüne dönüştürüldüğünü gösteriyor. Eylemin bildirilmemesi, yürüyüşü ‘hukuka aykırı’ hale getirmez” dedi.
‘2’Lİ STANDAR’ 
Van Valiliği’nin 21-29 Kasım tarihlerinde eylem ve etkinliklere getirdiği yasaklara dikkat çeken Bozkurt, “Valilik 25 Kasım tarihinde, 2 etkinliğe 2’li standart uygulamıştır. Halkların Demokratik Partisi ve diğer sivil toplum kuruluşların etkinliği, ‘yasak’ kararı gerekçe gösterilerek, engellenmiştir. Fakat aynı gün, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın etkinliğine izin verilmiştir. Kamu otoritelerinin bu ikili uygulamalarına derhal son vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir