Valilik kararı iptal edildi: Mahkeme, polis amiri Hanifi Zengin hakkında soruşturma başlatılmasını istedi

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, toplumsal olaylarda gazetecilere yönelik taciz ve tehditleriyle gündeme gelen polis amiri Hanigi Zengin hakkında soruşturma izni verilmemesine dair valilik kararını iptal etti ve Zengin hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

Mahkeme, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi’nin Artı TV kameramanı Bilal Meyveci ve AFP foto muhabiri Bülent Kılıç adına yaptığı 2 ayrı suç duyurusuna yönelik İstanbul Valiliği’nin verdiği “soruşturma izni yok” kararlarını 9 Kasım tarihinde kaldırdı.

MLSA’nın aktardığına göre şikayetçilerin isnat ettiği suçlar ile ilgili olarak Zengin hakkında “ceza soruşturması yapılmasının idari izne bağlanmasına gerek bulunmadığını” belirten mahkeme, “ilgili hakkında genel hükümlere göre soruşturma yapılmak üzere” dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsvcılığı’na gönderilmesine oy birliğiyle karar verdi.

‘ÖRNEK BİR DAVA OLACAKTIR’

Kararlarla ilgili konuşan MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, “Son dönemlerde toplumsal gösterilerde ana figür olan Hanifi Zengin hakkında İdare Mahkemesi emsal bir karar verdi. Mahkeme, İstanbul Valiliği’nin, kamu görevlilerinin işlediği iddia edilen suçlarla ilgili araştırma yapmaksızın soruşturma izni vermemesine ve bu yaklaşımı idari pratik haline getirmesine dur dedi. Özellikle gazetecilere yönelik şiddet söz konusu olduğunda, valilik, kamu görevlilerinin yargılanmasına izin vermiyor. Bu kararla beraber soruşturma başlayacak. Toplantı, gösteri ve yürüyüş özgürlüğü ile  ifade özgürlüğü açısından çok önemli olan bu soruşturma, kamuoyu tarafından takip edildiği takdirde örnek bir dava oluşturacaktır inancındayım” dedi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin, sağlık emekçilerinin görevi başında öldürülen doktor Ekrem Karakaya için 7 Temmuz 2022 tarihinde yaptıkları eylemi takip eden kameraman Bilal Meyveci’yi, “Çektin mi, ayağına bastığımı çektin mi? Ayağına bastığımı çektin mi, çekmediysen sonra görüşürüz” şeklinde tehdit etmişti.

Zengin , 26 Haziran 2022 tarihli Onur Yürüyüşü sırasında AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ı gözaltına aldırmıştı.

MLSA Hukuk Birimi, her 2 gazeteci adına da Hanifi Zengin ve olaya karışmış olabilecek diğer kolluk görevlileri hakkında “görevi kötüye kullanmak”, “tehdit”, “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” yönünden suç duyurusunda bulunmuştu ve Zengin hakkında tahkikat başlatılmıştı.

İstanbul Valiliği, 9 Eylül tarihinde Kılıç’ın vaşvurusu ve 19 Eylül tarihinde Meyveci’nin başvurusunu değerlendirerek  4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 6. Maddesi gereğince Zengin hakkında soruşturma izni vermemişti.

/MA/

İlginizi çekebilir