Urfa’da 67 yaşındaki ağır hasta tutuklu Bazo Yılmaz hayatını kaybetti

Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Bazo Yılmaz (67) hayatını kaybetti. Yılmaz’ın ölümü, dün gece ailesine telefonla haber verildi. Yılmaz’ın cenazesi, otopsi işlemleri için Urfa Adli Tıp Kurumu (ATK) Müdürlüğü morguna kaldırıldı.

Sağlık sorunları üzerine 8 Şubat 2021’de Adli Tıp Kurumu’na (ATK) kaldırılan Yılmaz için, “cezaevinde kalabilir” raporu verilmişti. Rapora dair Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itiraz da reddedilmişti. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan Yılmaz, oksijen cihazı ile yaşamını idame ediyordu.

Yukarı Göklü (Gogan) eski Belde Belediye Başkanı ve Halfeti Belediye Meclis üyesi Yılmaz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi olduğu iddiasıyla 12 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alınarak tutuklandı. 2018 yılında ise Yılmaz hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla 9 yıl hapis cezası verildi.

ABLASI: ÖLECEKSE EVİNDE ÖLSÜN

Benzer haberler

Leyla Zana: Hep istemeyin; bir kere de siz Kürtlere oy…

Türkiye en fazla ihracatı Almanya’ya yaptı: İthalatta…

Yılmaz’ın sağlık durumuna dair 4 Nisan 2022’de Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan ablası Gozel Serçe, “Bazo ihtiyaçlarını gideremiyor. Nefes alamıyor. Ölecekse de cezaevinde değil evinde ölsün” diyerek, tahliye edilmesi çağrısı yapmıştı. Yılmaz’ın sağlık durumuna ilişkin oda arkadaşları, 20 Şubat 2022 tarihinde İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi’ne bir faks gönderdi.

ASTIM KOAH’A DÖNDÜ

Bazo Yılmaz’a dair gönderilen faksta şunlar belirtildi: “Bazo Yılmaz 67 yaşında. Ağır kronik (KOAH) hastalığı bulunan bir arkadaşımız. 2014’te gösterdiği kimi semptomlar sonucu astım teşhisi konuluyor. Bunun üzerine girdiği tedavi sürecinde hastalık belli oranda geriliyor. Hatta minimuma iniyor. Fakat 11 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alınıyor. Ve 25 gün süren gözaltı süresi içerisinde söz konusu hastalık KOAH’a dönüşüyor. Nitekim bu durum gözaltındaki koşullarla sıkı sıkıya bağlantılı bir durumdur. Yani gözaltında iken KOAH’a yakalanıyor. Zira 25 gün boyunca kapalı spor salonunda pek elverişsiz, sağlık ve hijyenden çok uzak koşullarında kötü muameleyle (en hafif ifadeyle) karşı karşıya kalıyor. Burada üzerine kan, is, yağ, idrar lekesi ve kokusu sinmiş kirli battaniyeleri kullanmak zorunda kalıyor. Bilhassa da onların tozu ve tüylerini teneffüs ediyor ki böyle bir hastalığa yakalanıyor. Sonrası KOAH’a bağlı yatalak olma durumu.

8 Şubat 2021 tarihinde Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Bu yolculuk 4 gün sürdü ve hiçbir ihtiyacı karşılanmadı. Burada Adli Tıp Kurumu bir rapor düzenliyor. Fakat kendisinin ve arkadaşları olan bizlerin tüm uğraşlarımıza rağmen bu raporun ayrıntılarına ulaşılamıyor. Muhtelif tarihlerde iki defa cezaevi heyetine çıkarıldı. Fakat burada da kendisine ‘Cezaevinde kalabileceği’ söylendi. Genel olarak durum bu. Bazo Yılmaz hali hazırda ve çok uzun zamandır kişisel ihtiyacının ancak çok çok azını karşılayabilecek derecede yatalak. Günün her saatinde kullanmak zorunda kaldığı oksijen cihazlarına bağlı yaşıyor. Her saniyesini paylaştığımız arkadaşları olarak Bazo Yılmaz için ‘cezaevinde kalabilir’ demenin anlamını sorgulamak istemiyoruz. Fakat bildiğimiz şu ki; cezaevinde kesinlikle daha fazla kalamaz. Bu konu ile ilgileneceğinize inanıyor, tekrardan başarılar diliyoruz.” (MA)

İlginizi çekebilir