Urfa Cezaevi’nde açlık grevindeki tutuklu sayısı 30’a yükseldi

Benzer haberler
Urfa 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, hak ihlallerine karşı başlatılan açlık grevi eylemi yayılıyor. Daha önce 19 tutuklunun sürdürdüğü greve, 11 tutuklu daha katıldı. Tutuklular, aileleriyle yaptıkları haftalık telefon görüşmesinde 11 tutuklunun 22 Ağustos itibariyle eyleme katıldığını duyurdu.

Cezaevinde, 8 Ağustos’ta 10 tutuklu tarafından başlatılan açlık grevi eylemine 15 Ağustos’ta 9 tutuklu daha katılmıştı. Son grupla birlikte açlık grevindeki tutuklu sayısı 30’a yükselmiş oldu.

NE OLMUŞTU?

Urfa 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 10 tutuklu, baskı ve hak ihlallerine karşı 8 Ağustos’ta açlık grevi eylemi başlattı. Talepleri karşılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten ilk gruptaki tutuklular, cezaevi savcısı ve müdürünün keyfi yaklaşımları ve hak gasplarının sonlandırılmasını istedi.

Açlık grevini izlemek amacıyla Özgülük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Urfa Barosu, Urfa Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) bir heyet oluşturdu. Oluşturulan heyet, 13 Ağustos’ta cezaevinde yaşanan sorunlara dair cezaevi müdürü ile görüşmek istedi ancak müdür görüşmeyi kabul etmedi. 15 Ağustos’ta eylemdeki tutuklulara, 9 kişi daha katıldı. Açlık grevlerini izlemek için oluşturulan heyet, önümüzdeki günlerde yeniden tutukluları ziyaret edecek.

HAK İHLALLERİ

Baskıların işkenceye dönüştürüldüğüne vurgu yapan tutuklular, hak ihlallerini şu şekilde sıralayarak son verilmesini talep etti.

* Hastaneye ve dış tedavileri için sevklerimiz yapılmamakta,

* Keyfi olarak infazlar 6 ay uzatılmakta,

* Ramazan ve Kurban bayramlarındaki açık görüşlerle beraber ek telefon görüşmelerinin verilmemesi,

* İç mektupların engellenmesi,

* Oda değişikliklerinin yapılmaması,

* İdarenin daha önce kantinde satmış olduğu klima ve pervanelere el koyması ve yenisini almaya zorlanmamız,

* Açık görüşe gelen ziyaretçilere sıcak içecekler götürmeye zorlanmamız (mevsim şartlarında dolaba su, kola ve meyve suyu konulmuyor)”

TUTUKLULARIN İSİMLERİ

Açlık grevini başlatan ilk gruptaki tutukluların isimleri şu şekilde: “İdris Durak, Emin Çetindaş, Ömer Aslan, Suat Berlik, Selami Çiftçi, Mazlum Doğan Tanış, Şervan Muhammed, Emin Korkmaz, Lokman Ayebe ve Abdulselam Demir.”

15 Ağustos’ta katılan tutukluların isimleri ise şu şekilde: “Keleş Celal, Oğur Faikoğlu, Mustafa Müslüm, Haşim Arslan, Cuma İbrahim, Kenan Doğan, Mahmut Tutal, Ferit Ak ve Abdulkadir Budak.” Son katılan gruptakilerin isimleri ise şu şekilde: “İsmail Kaya, Sezer Durak, Kadri Demir, Serdar Aktaş, Erkan Alcu, Fadıl Tokay, Ömer Arslan, Ali Ulutaş, Mehmet Engü, Sinan Çelik, Zekeriya Elmahmut.” (MA)

İlginizi çekebilir