Urfa Barosu: Urfa’da bir buçuk yılda 988 çocuk cinsel istismara uğradı

Urfa Barosu’nun ‘Mağdur ve Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Rapor’una göre; 18 aylık süreçte kentte 107’si erkek çocuk olmak üzere 988 çocuk istismara uğradı. Urfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol, sayının daha yüksek olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Urfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol, söz konusu verilerin adliyedeki davalara yansıyan resmi rakamlar olduğunu ve yansımayan bir çok olay olduğunu dolayısıyla sayının daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.

Urfa Barosu kentte 1 Ocak 2021 ile 1 Temmuz 2022 arasını kapsayan  ‘Mağdur ve Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Rapor’unu kamuoyu ile paylaştı.

Urfa Barosunun raporunu Baro Başkanı Mehmet Velat İzol açıkladı.

Rapora göre 1 Ocak 2021 ile 1 Temmuz 2022 tarihleri arasında kent genelinde mağdur olan çocuk sayısı 5 bin 972, suça sürüklenen çocuk ise 8 bin 290. Bu sayının yüzde 10’nu 12 yaşından küçük çocuklar oluşturmakta iken, yüzde 21’ini 12-15 yaş aralığında bulunan çocuklar, yüzde 69’nu ise 15-18 yaş aralığında yer alan çocuklar oluşturuyor.

Mehmet Velat İzol şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle son birkaç yıldır ülkemizin demokratik değerlerden ve hukukun üstünlüğünden tüm hızıyla uzaklaştığını, temel hak ve özgürlükler konusunda gerilemeye devam ettiğini, bu kadarı da olmaz denilen her şeyin teker teker yaşandığını dehşet içinde izlemekte ve yaşamaktayız.

Kontrolsüz kentleşme, pandemi, zorunlu göç, ekonomik sorunlar gibi can yakıcı bazı faktörlerin etkisiyle degünden güne insanların huzurlarının kaçtığını ve yüzlerdeki gülümsenin yerini korku ve gelecek kaygısının aldığını da görüyoruz.”

MehmetVelat İzol “Urfa Barosu olarak, ceza adalet sisteminin içinde yer alan mağdur ve suça sürüklenen çocukları esasen mağdur olarak kabul etmekte ve bu çocuklara hukuki destekte bulunmak için 2.0000’e yakın meslektaşımızla var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz” dedi.

Açıklamada, 1 Ocak 2021 ile 1 Temmuz 2022 tarihleri arasındaki bir buçuk yıllık dönemde, ceza adalet siteminin içinde yer alan mağdur çocuk sayısının 8.290 iken, suça sürüklenen çocuk sıfatıyla sistemin içinde yer alan çocuk sayısı 5.972 olmak üzere toplam sayı 14.262 olduğu kaydedildi.

Bu sayının %10’nu 12 yaşından küçük çocuklar oluşturmakta iken, %21’ini 12-15 yaş aralığında bulunan çocuklar, %69’nu ise 15-18 yaş aralığında yer alan çocuklar oluşturdu.

2021’in ilk altı ayında soruşturma ve kovuşturma aşamasında 3.539 çocuğa avukat ataması gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada bu sayının 2021 yılının ikinci altı ayında %48 oranında artış göstererek 5250’ye yükseldiği ifade edildi.

Yine 2021 yılının ilk altı ayında soruşturma aşamasında 2.727 mağdur ve suça sürüklenen çocuğa avukat ataması yapılmış iken, bu sayı 2022 yılının ilk altı ayında, aynı dönemle kıyasla %56 artış göstererek 4.264 olarak kayıtlara geçti.

Son bir buçuk yıllık süre zarfında çocuğun cinsel istismarı suçu sebebiyle avukat görevlendirilen mağdur çocuk sayısı 988 olduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre  bu sayının %81’ini mağdur kız çocukları için yapılan görevlendirmeler oluştururken 12 yaşından küçük mağdur erkek çocuk sayısı ise 107 olarak kaydedildi. Yine 2021 yılının ilk altı ayında soruşturma aşamasında avukat görevlendirilen mağdur çocuk sayısı 220 iken, 2022 yılının ilk altı ayında bu sayı 349’a yükselerek %57’lik bir artış gösterdiği kaydedildi.

Çocuk mağduriyeti ve istismarının nedenleri

Rûdaw’ın Hevidar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılan Urfa Barosu Başkanı Mehmet Velat İzol bu verileri nasıl toparladıklarına ilişkin şu bilgilere verdi:

“Bizim Ceza Mahkemeleri Uygulama servisimiz var. Suça sürüklenen ve mağdur çocuklara yasa gereği zorunlu olarak müdafi ataması yapıyoruz. Yayınladığımız rakamlar 01. 01. 2021 tarihinden 01.07.2022 arasındaki bir buçuk yıllık sürede yaptığımız görevlendirmelere ilişkin sayısal verilerdir. Hem suça sürüklenen çocuklara yapılan hem de mağdur çocuklara yapılan avukat atamalarıdır. Bu sayılar savcılık ve mahkemelerin yönlendirilmesi sonucu zorunlu müdafi atamaların verisidir.”

Suça sürüklenen ve mağdur çocukların sayısındaki artışa ilişkin ise İzol “Türkiye ve Dünya’da bir pandemi süreci yaşandı. Hem pandemi sürecinde yaşanan sorunlar hem Türkiye’deki ekonomik kriz, Urfa bölgesinin yoğun bir mülteci nüfusuna sahip olması, bu sayının günbe gün artmasının esas sebebi olarak görüyoruz. Bir de önlemlerin yeterince alınmaması kaynakların yeteri düzeyde kullanılmamasından kaynaklı bu sayının korkunç düzeyde arttığını gözlemledik” şeklinde değerlendirdi.

Söz konusu verilerin resmi adliye ve baronun atadığı avukatların verileri olduğunu dile getiren Urfa Barosu Başkanı, aile içi istismarlar ve mağduriyetlerin yansımamış olabileceğini dolayısıyla sayının daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini sözlerine ekledi. İzol, “Sorunların bir çoğu aile içerisinde çocukların maruz kaldığı baskılar nedeniyle adliyeye yansımıya biliyor. Bu sayının daha fazla olduğu kesindir” ifadelerini kullandı.

Ellerindeki verilerde çocukların uğradığı cinsel istismarların veya suça sürüklenmesinin nereden kaynaklandığına ilişkin ayrıntı olmadığını belirten İzol, “Bu verilere ulaşmamız için dosyaları tek tek incelememiz gerekiyor. Mesela 988 cinsel istismara uğrayan çocuğun aile içinde mi dışında mı olduğunu tespit etmemiz gerekiyor. Raporumuzda biz sadece sayısal veri olduğunu belirtik. Ayrıntılı veriler için dosyaları tek tek izlemek gerekir. Bunun için de sadece baro yeterli değil. Vu dosyalar gizli bilgiler içeriyor. Bu raporu hazırlayabilecek tek yetkili makam hükümettir” dedi.

Urfa Barosu Başkanı Mehmet Velat İzol ‘Mağdur ve Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Rapor’unu Şanlıurfa Valiliği ile  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunduklarını ve ayrıca Türkiye genelindeki tüm barolara ile paylaştıklarını dile getirdi.

 

/ rd /

İlginizi çekebilir