UNITAD: Adalet için Ezidi toplumunun cesareti ilham veriyor

IŞİD’in Şengal’de Ezidi Kürtlere karşı işlediği suçları belgeleyen UNITAD, Ezidi Soykırımının 8’inci  yıldönümü vesilesi ile yaptığı açıklamada, soykırım kurbanları ve hayatta kalanlar için adalet arayışında yeni bir dönemin başına gelindiğini kaydetti.

IŞİD üyelerinin uluslararası suçlardan ve özellikle de Ezidi topluluğuna karşı soykırım suçundan yargılanması için gösterilen çabalarda bir ivme yakalandığını belirten UNITAD Özel Danışmanı ve Başkanı Christian Ritscher, bu ivmenin, her şeyden önce Irak’ta ve dünyanın birçok yerindeki Ezidi topluluğunun cesaretinden ve dayanıklılığından ilham aldığını söyledi.

Ritscher, Ezidi kadın ve kızların olağanüstü cesareti ve azminin IŞİD faillerinin Ezidi topluluğuna karşı işledikleri tüm suçları soruşturmayı amaçlayan çabalara ve adalet arayışına büyük katkıda bulunduğunu vurgulad.

Özel Danışman Christian Ritscher şunları vurguladı:

“Bu yıl Mayıs ayında Şengal’e yaptığım son ziyaretimde parlak Ezidi gençlerle tanışma şansım oldu. Hayal bile edilemez bir dehşetten sağ kurtulan bu genç kadın ve erkeklerin, öne çıkıp başlarına gelen vahşet hakkında konuşmaları, onların kendi yoluna olan güvenleri ve inançlarından gerçekten ilham aldım. Ezidi topluluğunun genç kadın ve erkekleri, yaşadıkları ve katlanmaya devam ettikleri şeylerle tanınmayı hak ediyor. Ancak onların gelişme ve geleceklerini kendi ellerine alma yetenekleri gerçekten etkileyici.”.

UNITAD, adalet konusunda yakalanan bu ivmenin, IŞİD suçları için hesap verebilirlik arayışının arkasında güçlü bir şekilde duran uluslararası toplumun desteğiyle artmaya devam edeceğini vurgulayarak, Irak hükümeti ve bir çok ülkenin, geçtiğimiz yıldan beri UNITAD’ın soruşturmalarına destek verdiğini hatırlattı.

Açıklamada, bu çalışmanın meyvelerinin, Kasım 2021’de, Almanya’nın Frankfurt kentinde 19 aylık bir yargılamanın ardından Yüksek Bölge Mahkemesi tarafından Iraklı bir IŞİD üyesinin savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçlarından yargılandığı davada ortaya çıktığı belirtildi.

UNITAD’ın, Irak’taki tanıklarla görüşerek Alman savcıları desteklediği ve sanık tarafından mahkemeye sunulan sahte belgelerin çürütüldüğü ifade edildi.

“Bu işbirliği devam ettikçe, mağdurlar ve hayatta kalanlar hak ettikleri adalete yaklaşacak” diyen Özel Danışman Ritscher, “Ulusal makamlar, UNITAD, mağdurlar ve sivil toplum kuruluşları arasındaki ortaklıklar sayesinde, IŞİD suçları için adalet arayışında birçok engelin üstesinden gelebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

/rûdaw/

İlginizi çekebilir