UNESCO listesinde yer alan Sur’daki tarihi yapının penceresi kesme taşlar ile dolduruldu

Diyarbakır’da tarihi binaya yapay taşlar!UNESCO tarafından kültürel miras listesinde yer alan Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki tarihi bir yapının penceresi kesme taşlar ile dolduruldu.

Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde yürütülen restorasyon çalışmaları sürüyor. Sur Kaymakamlığı’nın yanındaki bir bina da restorasyona alındı. Bazalt taşından inşa edilen tarihi yapının pencere bölümüne kesme taşlar yerleştirildi. Tarihi bazalt taşlarının arasında sırıtan kesme taşlar vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşlar, restorasyonun aslına uygun yapılmasını talep etti.

‘Mücevherlere leke’

CHP 27. Dönem Diyarbakır Milletvekili adayı Mimar Mahmut Aziz Usal sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı, “Diyarbakır Sur da, Ucubelerin arasında kalan eski bazalt taş yapıların restorasyon çalışmaları mücevhere vurulan leke misali! Çalışmalarda eski yapıların eksik kısımları yeni kesme taşlar ile dolduruluyor! Tarihimizi ve kimliğimizi yok edişin adı Restorasyon olmuş!” ifadelerini kullandı.

Tarihi surlara balkon yapılmıştı

Bu arada önceki yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar ve TOKİ’nin ihalesiyle 6 ayda tamamlanan ‘Millet Bahçesi’ projesi kapsamında, tarihi sur bedenine balkon yapılmıştı. Surların dibine beton dökülmüş, önüne de istinat duvarı örülmüştü. (Amida Haber)

İlginizi çekebilir