Ukrayna özel programdan yararlanmak için IMF’ye resmen başvurdu

Ukrayna Uluslararası Para Fonu ile (IMF) yeni bir özel program başlatmak için resmen başvuruda bulundu. Başvuruyu duyuran Başbakan Denis Şmigal, ülkesinin IMF’nin kasım-aralık yardım programı altında destek almayı umduğunu belirtti.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Şmigal, “Cuma günü IMF yönetimine bir mektup gönderdik. Uygun yardımı bu yılın kasım-aralık aylarında almayı bekliyoruz” dedi.

IMF yetkilileri temmuz ayında Ukrayna’nın Rus işgali sonrasında temerrüde düşme söylentilerine açıklık getirmiş ve Ukrayna’nın yabancı borçlarını ödemeye devam ettiğini belirtmişti.

Fonun uluslararası toplumun bağış finansmanını acil ve kısa vadede öncelik olarak gördüğünü belirten IMF sözcüsü Gerry Rice, bu sayede Ukrayna hükümetinin daha fazla borçlanmadan operasyonel kalabildiğine dikkat çekmişti.

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı işgalin ardından Ukrayna’nın ekonomisinin ve hükümet gelirlerinin ciddi oranda daralması üzerine G7 ülkeleri önümüzdeki birkaç ay içinde hükümete 20 milyar dolarlık destek sunmayı taahüt etmişti.

“Almanya 8 milyar euroluk AB yardımını hızlandıracak”

Ukrayna Başbakanı Şmigal ayrıca Almanya’nın ülkesinin bir sonraki 8 milyar euroluk makro-finansal yardımı hızlıca alabilmesi için yardımcı olma sözü verdiğini bildirdi.

Şmigal, “İlkbaharda Avrupa Komisyonu 9 milyar euroluk makro-finansal yardım sunma kararını onaylamıştı. Biz 1 milyar euroluk bölümü aldık ve 8 milyarlık bölümü bekliyoruz. Ortaklarımızın bizim için kritik olan bu kararla ilgili sıkı destek göstereceğini umuyoruz” diye konuştu.

Şmigal, Almanya Maliye Bakanı Lindner’le Ukrayna’nın altyapısının ve ağlarının yeniden inşası ve sonbahar- kış döneminde gaz tedariki konularını da görüştüklerini belirtti.

Ukrayna hükümetinin internet sitesinde yer alan bilgilendirmede Lindner’in Almanya’nın Ukrayna’nın AB yardımının kalan 8 milyarlık kısmını hızla alabilmesi için yardımcı olacağını kaydettiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca borç ödemelerinin ertelenmesi için Ukrayna hükümeti tarafından başlatılan girişimlerin ve Ukrayna’nın IMF ile yeni özel program başlatma çabalarına Almanya’nın desteğini ifade ettiği kaydedildi.

IMF verilerine göre Ukrayna’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının 2022’de yüzde eksi 35 azalması bekleniyor. 3 Eylül 1992’den bu yana IMF üyesi olan ülkenin 30 Haziran 2022 itibarıyla 7,5 milyar dolar borcu, 2 milyarın üzerinde özel çekme hakkı bulunuyor.

Kaynak: euronews

İlginizi çekebilir