Tutuklu Halise Aksoy’dan mesaj var: Bunları boyun eğmiyoruz, eğmeyeceğiz

Oğlunun cenazesini kargoyla teslim alarak hafızlara kazınan ve 28 Nisan’da tutuklanan Halise Aksoy, “Bunlara boyun eğmeyin” mesajı gönderdi. 

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda Amed merkezli 21 kentte yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan’da yapılan operasyonlarda gazeteci, avukat, sanatçı ve siyasetçilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınarak, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. Tutuklanan isimlerden biri de oğlu HPG’li Agit İpek’in kemikleri kendisine bir kutu içinde kargo yoluyla gönderilen Halise Aksoy idi. 

 

Halise Aksoy’un dizlerinin üzerine koyduğu ve içinde oğlunun kemiklerinin olduğu kutu ile bu fotoğrafı, bir yandan tepkilere neden olurken, diğer yandan da Kürt annelerine reva görüleni bir kez daha gözler önüne serdi.

 

Halise Aksoy, kızı Mizgin Karataş, 4 yaşındaki torunu Çiya ve damadı Harun Karataş ile birlikte gözaltına alındı. Bir gün sonra Çiya bir akrabasına teslim edilirken, 3 günlük gözaltının ardından Aksoy, kızı Mizgin ve damadı Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi. Harun Karataş adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Aksoy ve kızı Mizgin tutuklandı. Halise Aksoy’un da her Kürt kadının olduğu gibi, onu cezaevi kapılarının ardına gönderen bir direniş hikayesi var. Aksoy, şimdilerde bu direnişi tutulduğu cezaevinde ortaya koyuyor.

HALİSE AKSOY KİMDİR? 

 

Mêrdîn’in Artuklu ilçesi Tizyan (Elmabahçe) köyünde 9 nüfuslu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Halise Aksoy, 11 yaşına geldiğinde kendisinden 15 yaş büyük dayısının oğlu ile evlendirilir ve dördü kız, dördü erkek olmak üzere 8 çocuğu olur. Devlet baskısıyla erken tanışan Aksoy’un ailesine koruculuk dayatılır, baskılar sonucu çocuklarını da yanına alarak 1993 yılında Amed’e taşınır, köydeki evi ise askerlerce yakılır. 

 

İSTANBUL’A GÖÇ EDER 

 

1996’da İstanbul’a göç etmek zorunda kalan Aksoy’un çocukları, burada kimliklerinden kaynaklı sık sık polislerce baskılara maruz kalır. Bunun üzerine İstanbul’un başka bir semtine taşınan aile, devlet baskılarından kurtulamaz. 

 

Oğlu Agit, çocuk yaşına rağmen defalarca gözaltına alınır, işkence görür. 2010 yılında henüz 15 yaşındayken evden çıkar, bir daha da geri dönmez. En küçük kızı olan Şinda da çocuk yaşına rağmen Kürtlere yapılan zulme tanıklık eder ve ağabeyi gibi bir süre sonra yüzünü dağlara döner. 

 

KEMİKLERİ KUTUDA GÖNDERİLDİ 

 

Tekrar Amed’e yerleşen Aksoy’a yönelik baskılar son bulmaz. Aksoy’un oğlu Agit, 2017 yılında yaşamını yitirir. Aksoy, oğlunun cenazesini alabilmek için önce Dersim’e, sonra Meletî’ye, oradan da İstanbul’a ve tekrar Dersim’e gider, ancak tüm girişimleri sonuçsuz kalır. Yıllarca oğlunun cenazesini arayan Aksoy’a, 10 Nisan 2020’de Agit’in kemikleri bir kutuda kargoyla gönderilir. 

 

EV BASKINLARI, GÖZALTILAR 

 

Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan o fotoğraf hafızalara kazınırken, Halise Aksoy’un evi 24 Aralık 2020’de basılır, dağıtılan evde çocuklarına ait fotoğraflara el konulur. Daha sonra 4 Mart 2022’de ve hemen ardından 18 Mayıs 2022’de Aksoy darp edilerek gözaltına alınır ve daha sonra serbest bırakılır. 

 

SON GÖZALTIDA TUTUKLANDI 

 

25 Nisan’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma kapsamında tekrar evi basılan Halise Aksoy, kızı Mizgin Karataş (28) ve damadı Harun Karataş ile gözaltına alınır. Aksoy ve kızı Mizgin, tutuklanarak Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilir. Harun Karataş ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılır. 

 

4 yaşındaki oğlu Çiya ile yalnız kalan Harun Karataş (37), Halise Aksoy’un cezaevinden “Bunlara boyun eğmeyin” mesajını iletti ve neden hedef alındıklarını anlattı. 

 

‘DEVLET ZULMÜNE YABANCI DEĞİLİZ’ 

 

Soruşturma kapsamında evlerine yapılan baskın anını anlatan Karataş, “Sabah saat 06.00 sularında geldiler, gelenler hem resmi hem sivil polisti. Biz Halise ana ile birlikte yaşıyorduk. Halise ananın evinin biraz ilerisinde eskiden yaşadığımız yeri de basmışlardı. Orada kimse olmamasına rağmen kapıyı kırıp içeri girmişlerdi. Halise ananın da evini bastılar. Sadece bir tanık ifadesine dayanarak olarak bizi de gözaltına aldılar. Aslında devletin hukuksuzluklarına yabancı değiliz” dedi. 

 

ÇİYA ANNESİNİ SORUYOR

 

Oğlu Çiya’nın sürekli annesini sorduğunu ve onu bahanelerle oyaladığını ifade eden Karataş, “Ben de 3,5 yaşındayken babam Kürt özgürlük mücadelesine katıldı. Oğlumun psikolojini kendimden biliyorum. Çiya’da kendimi görüyorum. Babam giderken, Çiya’dan küçüktüm. O zaman dayandım bu yaşlara kadar, fakat Çiya annesizliğe dayanamaz. Dönüp dolaşıp annesini soruyor, biz de kendisine ‘Annen hastanede, serumu bitsin gelecek’ diyoruz. O da ‘serum neden bitmedi’ diye soruyor. Çiya, Halise ana gözaltı aracına bindirilirken gördü. Kendine araştırmacı, yazar, devrimci diyen herkese söylüyorum. Bu çocukların psikolojisini anlayın artık” diye konuştu. 

 

ÇİYA DA CEZAEVİNE GİRECEK

 

Halise anaya, eşi Mizgin’e ve oğlu Çiya’ya bakmak için çalışması gerektiğini belirten Karataş, “Çiya annesiz durmuyor. Üstelik ben çalışıyorum. Oğlumu annesinin yanına göndermek zorunda kalacağım. Mizgin de oğlunu yanında istiyor. Dilekçe verdikten sonra Çiya’yı göndereceğim” ifadelerini kullandı. 

 

Karataş, son olarak “Halise ana tutuklanınca kızına verdiği mesajında ‘Bunlara boyun eğmeyin’ diyor. Cezaevinde bu şekilde direneceğini söylüyor. Bu dışarıda kalan bizler için de mesajdır. Biz bu mücadele içerisinde gelebileceğimiz en üst noktalara kadar geldik. Her şeyi gördük, biliyoruz, boyun eğmiyoruz, eğmeyeceğiz” dedi.  

 

‘BUNLARA BOYUN EĞME’ 

 

Halise Aksoy’un avukatı Necat Çiçek de müvekkilinin açık tanık Ümit Akbıyık beyanları kapsamında tutuklandığını söyledi. Çiçek, “Halise Aksoy’a yöneltilen suçlama Ümit Akbıyık’ın beyanları ve evini ‘güvenli ev’ olarak kullanması yönünde. Halise anaya gazeteciler ile telefon görüşmeleri de suç olarak gösterildi. Sulh Ceza Hakimliği’nde anneye Agit ile ilgili soru soruldu, Halise Ana, ‘Oğlum şehit oldu’ dedi. Sulh Ceza Hakimliği ‘şehitlik’ kavramını açıklamasını istedi. O ise şöyle söyledi: ‘Oğlum benim için şehittir’ dedi. Halise ana tutuklama kararından sonra ‘Bijî Kurdistan’ sloganı attı. Kızı Mizgin’e ise ‘Bunlara boyun eğme’ dedi” şeklinde aktardı. 

 

AKSOY: BAŞLARINA BELA OLACAĞIM

 

Av. Çiçek, Aksoy’un “Bilinç olarak yetersizdim, içeride kitap okuyup bunların başına daha çok bela olacağım” dediğini belirtti. 

 

Mizgin Karataş’ın avukatı Hasan Yalçın ise, tutuklama için itirazda bulunduklarını söyledi. Yalçın, “Yer gösterme işlemleri ve telefon görüşmeleri dışında dosyada herhangi bir şey yok.  Tutuklamaya dair itiraz ise 1 haftaya kadar sonuçlanacak” dedi. 

 

Mezopotamya Ajansı / Zerrin Sargut

 

İlginizi çekebilir