Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‚Kurak Günler‘ filmine verdiği mali desteği geri istedi

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Emin Alper’in yönetmenliğini yaptığı “Kurak Günler” adlı sinema filmine verdiği mali desteği faizi ile geri istedi.

Bakanlığın projeye sunduğu mali desteği geri çekmesinin nedeni olarak, filmin senaryosunda daha sonra yapılan değişiklikler gerekçe gösterildi

Filmin yönetmeni Emin Alper ise senaryodaki değişikliklerin nihai olarak karardan 20 ay önce sinema Genel Müdürlüğüne iletildiğini kaydetti.

Senaryoların yazım aşamasından kurgu aşamasına kadar geçen süreçte mutlaka değişikliklere uğradığını, bir senaryonun çekim sürecinde değişmemesinin eşyanın tabiatına aykırı olduğunu vurgulayan Özcan Alper, bakanlığın söz konusu kararı, karalama kampanyasının etkisinde aldığını savundu.

Haklarında Antalya Film Festivali’nden sonra devam eden bir yalan ve karalama kampanyası başlatıldığını belirten Özcan Alper, izleyicileri bilet alarak 9 Aralık’ta gösterime girecek olan filmi sinemalarda izlemeye davet etti.

Senarist ve yönetmen Emin Alper ile yapımcı Nadir Öperli imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

“Nihai halini teslim ettiğimiz tarihten 20 ay sonra alınmış bir karar”

“Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, tarafımıza gönderdiği bir yazıyla, “Kurak Günler” adlı projemize verdiği finansal yapım desteğini yasal faiziyle birlikte geri istediğini bildirmiştir. Bu karar, 2018 yılı Kasım ayında başvuru yaptığımız ilk taslaktan sonra, proje geliştirme sürecinde senaryoda gerçekleştirdiğimiz değişikliklerin uygun görülmemiş olması gerekçesiyle alınmıştır. Bu, senaryonun tüm değişiklikleri içeren nihai halini Sinema Genel Müdürlüğü’ne teslim ettiğimiz tarihten 20 ay sonra alınmış bir karardır. Bu karar kuşkusuz, filmimizle ilgili Cannes Film Festivali’nin hemen ertesinde başlayan, Antalya Film Festivali’nden sonra da devam eden yalan ve karalamaya dayalı medya kampanyalarının baskısıyla alınmıştır.

“Senaryolar değişir, aksi eşyanın tabiatına aykırı”

Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kamu fonları destek verdikleri filmlerin senaryolarındaki değişiklikleri denetlemez. Sinema sektörünün işleyişine aşina olan herkes şunu çok iyi bilir: Senaryolar yazıldığı andan çekim gününe kadar, proje geliştirme sürecinde, çekim sırasında sette ve en nihayetinde kurguda değişir. Bunun aksi, eşyanın tabiatına aykırıdır. Maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019’da yapılan yönetmelik değişikliğiyle, senaryolar üzerindeki değişiklikleri takip etmek bahanesiyle eserlerimize yönelik açık bir sansür süreci işletmektedir. Nitekim “Kurak Günler”in yapım desteğini geri isteme kararı, sektör temsilcilerinin de yer aldığı sinema destekleme kurulu devre dışı bırakılarak, Kültür ve Turizm Bakanı’nın onayıyla, keyfi şekilde alınmıştır ve sinemamızın geleceği için son derece tehlikeli bir örnek teşkil etmektedir.

Film çok sayıda ödül aldı

Şunu bir kez daha hatırlatmak isteriz: “Kurak Günler”, 2022 yılında üç büyük uluslararası film festivalinden birinde ülkemizi temsil etme başarısı gösteren tek uzun metraj film olmuştur. Dünya prömiyerinden sonra pek çok ulusal ve uluslararası festivalde gösterilmiş ve çok sayıda ödül almıştır. Normal şartlarda, verilen desteği verimli bir şekilde kullandığımız ve ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğimiz için kamu tarafından takdir edilmeyi beklerdik. Ne yazık ki, filmimizin başına gelenler, ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur.

Yaşadığımız bu mağduriyet karşısında bize destek olmak isteyen seyircilerimizi “Kurak Günler”i 9 Aralık tarihinden itibaren sinemalarda bilet alarak izlemeye davet ediyoruz.

Vergilerimizle oluşturulan kamu kaynaklarının sanatımız ve sinemamızın hayrına, özgür, bağımsız ve yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, hakkaniyetli bir şekilde kullanılacağı günlerin yakın olduğunu ümit ediyoruz.”

Ne olmuştu?

„Kurak Günler“, bu yılkı 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen”, “SİYAD En İyi Film”, “En İyi Müzik”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”, “En İyi Kurgu”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ve “Cahide Sonku Ödülü” olmak üzere 9 ödül kazandı.

Ödül konuşması için sahneye çıkan Alper, Boğaziçi Üniversitesi’ne teamüllere aykırı olarak rektör atanması sonrasında yaşananlara atfen, “Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum. Bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan saldırıdan gerçekten utanıyorum. Ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor. Kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak. Gezi direnişçileri kazanacak. Hemen yanı başımızda diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak. Zalim mollalara direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunları söylüyor: Kazanamayacaksınız. Tarih sizin yanınızda değil. Yıllar sonra hatıranızın önünde eğilecek kimseyi bulamayacaksınız“ demişti.

Hedef gösterildi

Özcan Alper, bu konuşmanın ardından, Akit, Sabah ve Aydınlık gazeteleri tarafından hedef gösterildi. Akit, „LGBT propaganda filminin bakanlıktan destek aldığı ortaya çıktı! Erdoğan’a ve hükümete hakaret etti, 9 ödül aldı!“, „Bakanlıktan alınan destekle yola çıktılar! Hükümete kin kusup Erdoğan’a hakaret ettiler“ gibi başlıklara yer verdi. Sabah gazetesinden Yüksel Aytuğ da „Devletten para alıp devlete çakan ikiyüzlüler!“ ifadelerini kullandı.

Aydınlık gazetesi ise Bakanlık desteğinin ardından „Kurak Günler“ filminde değişiklikler yapıldığını iddia etti. Aydınlık ayrıca „Altın Portakal, yurtdışından fon alıyor“ iddiasını savundu.

/rd/

İlginizi çekebilir