Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden Diyarbakır’da tutuklanan 16 Kürt gazeteciye ödül

TGC’nin Basın Özgürlüğü Ödülleri’nin sahipleri açıklandı. TGC, “Kişi Dalı”nda ki ödülü Diyarbakır’da tutuklanan 16 Kürt gazeteci şahsında mesleklerini yapamayan gazetecilere verdi. 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri belli oldu.
TGC, bu yıl “Kişi Dalında” ki ödül, Diyarbakır’da 8 Haziran’da gözaltına alındıktan 8 gün sonra tutuklanan 16 Kürt gazeteci şahsında mesleklerini yapmaları engellenen ve tüm tutuklu gazetecilere verildi.
TGC’nin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde yurttaşların haber alma hakkını engellemek, tek tip gazeteci, tek tip haber yaratma amacıyla tutuklanan 16 Kürt gazeteci; Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Ali Ertaş, Mehmet Şahin, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Suat Doğuhan ile Zeynel Abidin Bulut’un şahsında mesleklerini yapmaları engellenen tüm gazetecilerle, tutuklu gazetecilere”
SANSÜR YASASINA KARŞI MÜCADELE EDENLERE
“Kurum Dalı”nda ödül ise Meclis gündemine getirilen ve sansür yasası olarak bilinen yasa teklifine karşı “Sansür Yasasına Karşı Direniş ve Dayanışma”ya verildi. Yapılan açıklamada, “İktidarın TBMM gündemine getirdiği; sansürü ve oto sansürü daha da derinleştirecek, basınla birlikte toplumsal muhalefeti de susturmayı, korkutmayı ve hapsetmeyi hedefleyen yasa teklifinin geri çekilerek 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılına ertelenmesini sağlayan Sansür Yasasına Karşı Direniş ve Dayanışma’ya ödül verilmesi kararlaştırıldı.”
TGC, ödüllerin taktim edilme tarihini de ilerleyen günlerde açıklayacak.
SEÇİCİ KURUL
2022 Basın Özgürlüğü Ödülü Seçici Kurulu’nda bu yıl; Adnan Özyalçıner (Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı), Altan Öymen (TGC Kıdemli Üyelerinden- TGC Onur Kurulu Başkanı –Yazar), Kenan Kocatürk (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı), Nazan Moroğlu (İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı), Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu (İletişim Profesörü), Sibel Güneş (TGC Genel Sekreteri), Tuğrul Eryılmaz- (T24 Yazarı-Ödülü daha önce kazananları temsilen), Turgay Olcayto (TGC Başkanı) ve Zeynep Oral (PEN Türkiye Merkezi Başkanı) yer aldı.
/MA/
İlginizi çekebilir