TJA İzmir, 25 Kasım öncesi, kadın kırımına karşı bir yürüyüş gerçekleştirdi

İzmir’de Tevgera Jinen Azad (TJA) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi Bornova Pınarbaşı’nda etkinlik gerçekleştirdi.
Gerçekleşen yürüyüşe TUHAY-DER ve HDP Kadın Meclisi destek verdi. Gerçekleşen yürüyüşte “Faşizme ve kadın kırımına karşı şimdi kadın özgürlük zamanı” yazılı pankart taşınırken sık sık “Jin jiyan azadi”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları atıldı. Açıklamayı kitle adına Nur Aytemur okudu.
Cezaevlerine dikkat çekildi 
Kadın mücadelesinin engellenmesine karşı mücadeleyi yürüteceklerini belirten Aytemur, cezaevlerinde devletin cezaevlerinde çıplak arama, hakaret, infaz yakmalar, gibi şiddet pratiklerine karşı direneceklerini ifade etti.
Aytemur şu şekilde konuştu: “Cezaevlerinde ölüme sürüklenen çocukları için aylardır direnen ailelerin nöbetini, adaletsizlik karşısında duran Emine Şenyaşar annenin direnişini sahipleniyor ve selamlıyoruz”
Doğa ve tarihi yok ediliyor
Aytemur Dersim ve Cudi başta olmak üzere devlet eliyle çıkarılan yangınlar, köy boşaltmaları, karakol, kalekol, baraj yapımları, maden ocakları ve ağaçsızlaştırma politikaları; doğanın ve tarihin yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekerek “Yine Kazdağları’ndaki doğa katliamında olduğu gibi Türkiye’nin her bir yanı, sermaye gerekçesi ile talan ediliyor. Kürtlerin ölü bedenlerine yapılan işkenceleri, mezarlıklara yapılan saldırıları da bu talan politikalarının devamı olarak görüyoruz” dedi.
Kadın emeği yok sayılıyor
Kadın ve Kürt kimliğinin suç unsuru olarak görüldüğünü vurgulayan Aytemur, “Metropollerde Kürtler anadillerinde konuştukları için öldürülmek isteniyor. Bu yasakçı, tekçi, sömürgeci zihniyete karşı dilimize ve kültürümüze her zamankinden daha fazla sahip çıkıyoruz Kadın emeğimiz yok sayılmakta  sömürülmektedir. Bugün hâlâ evde, tarlada, fabrikada ve yaşamın diğer alanlarında üretmeye devam eden kadınlar cinsiyetçi saldırılara; mevsimlik işçiler ırkçı saldırılara uğruyor. Karşı karşıya olduğumuz bu kadın yoksulluğundan, sömürü politikalarından ,ekonomik krizden kurtuluşun yolu, yine örgütlü kadın mücadelemizdir” şeklinde konuştu.
Kadın düşmanı politikalarla kadın kırımı yaşanıyor
Ardından İzmir’de  fuhuş ve madde bağımlılığı ile gençliği yok eden, yozlaştıran, iradesizleştiren politikalar yürütüldüğünü kaydeden Aytemur “Erkek egemen sistemin ürettiği savaşlar ve kapitalizm; kadınları, halkları yerinden ederek, farklı coğrafyalara sürgün ederek insanlık dışı uygulamaları reva görüyor.yaşanamaz bir kültürün içinde bizlere yaşam hakkı tanınmıyor. Gençlerimizden çoçuklarımızdan mahallemizden elinizi çekin siz İpek Er, Gülistan Doku, Pınar Gültekini koruyamamış erkek yargıyla uzlaştınız. Erkek egemen sistemin, erkek faillerin günde kaç kadını katlettiğinin artık hesabını dahi  tutulamadığı bir süreçteyiz. Şiddeti meşrulaştıran uygulamalarla, cinsiyetçi ve kadın düşmanı politikalarla bir kadın kırımı yaşatılıyor” diye belirtti.
25 Kasım’a çağrı
Aytemur son olarak şunları söyledi:
“Bizler TJA’lı kadınlar zulme karşı olanları,mahallesini,kültürüne tarihinine sahip çıkanları selamlıyor ve bulundugumuz her alanı evlerimizi iş yerlerimizi bu bilinçle donatacagımızın sözünü veriyoruz. Kadın mücadelesinin kadın özgürlüğünü ve toplum özgürlüğünü sağlayacak en büyük güç olduğumuzun bilinciyle bugün bir kez daha hatırlatmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz.
 Kadın özgürlükçü yaşamın esas alınarak toplumun şiddetten arındırılacağına olan inancımızla ve 25 Kasım’ın mücadele ruhuyla bütün kadınları; direnişi ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. 25 kasım günü alsancakta  olmaya davet ediyoruz. 
Açıklama sloganlarla sona erdi
 / Funda Akbulut- İzmir /
İlginizi çekebilir