Tatil için Finlandiya akın eden Rus turistlere vize yasağı tartışılıyor

Finlandiya Rus turistlere vize yasağı getirilip getirilmemesini tartışmaya başladı.

Covid-19’un hızının düşmesi ile birlikte Rusya’nın sınır kontrollerini gevşetmesi ve Ukrayna işgali nedeniyle Rus turistlere Polonya ve Baltık ülkelerinin sınırlarını kapatması Finlandiya’ya son dönemde gelen Rus sayısının katlanarak artmasına neden oldu.

Bu durumda diğer rol oynayan bir etken de Avrupa Birliği üyesi Finlandiya’nın Ruslara Schengen vizesi vermeye devam etmesi oldu. Bu yılın başından beri 13 bin Rus’a turist vizesi verilirken başvuru kabullerinin devam ettiği belirtiliyor.

Finlandiya’nın Rus turistleri kabulünün en önemli nedeni ise ülkenin doğu bölgesinde büyük bir turizm geliri sağlanması.

Finlandiya Doğu Üniversitesi’nde İşletmecilik ve Turizm dersleri veren Profesör Juho Pesonen Euronews’e yaptığı açıklamada, “Ruslar gelmeye başladı. Alıveriş turizmi onların bir gün için bile olsa buraya gelmesindeki en önemli nedenlerden biri” diyerek durumu özetliyor.

Temmuz ayında 176 bin kişinin sınırdan geçiş yaptığı tahmin ediliyor. 2019 yılı temmuz ayında 950 bin Rus’un geldiği göz önüne alındığında, bu rakam hala çok düşük. Ülkenin güneydoğusundaki Lappeenranta kentine, salgın öncesi gelen Ruslar günde 1 milyon euro bırakıyordu.

Fakat ülkede siyasi partiler arasında Rus turistlere vize verilmemesi konusunda geniş bir mutabakat bulunuyor

Bununla birlikte bu yönde bir karar alınmasının hemen etkisi olmayacak. Çünkü şu anda 100 bine yakın Rus vatandaşının elinde Finlandiya’dan alınmış Schengen vizesi var.

Yine yüzbinlerce Rus vatandaşının elinde ise diğer ülkelerden alınmış Schengen vizesi bulunuyor.

Muhalefet, Ruslar için vize kısıtlaması istiyor

Merkez eğilimli muhalefet partisinin parlamentodaki grup başkanı Kai Mykkanen, vize yasağı ile Rusya’ya Finlandiya’nın önemli bir mesaj gönderebileceğini düşünüyor.

Mykkanen, “Bu siyah veya beyaz bir konu değil, iç siyasette biz bunun avantajlarını ve dezavantajlarını konuşuyoruz. Buraya gelmek isteyenler için sınırı kapatmak onların tepkisini çekebilir. Halbuki biz onların kızgınlığının ve tepkisinin Putin rejimi ve savaş için olmasını istiyoruz. Ama yine de bütün bunları dikkate alarak, Ukrayna’da ihlaller devam ettiği sürece, Ruslara, bir ulus olarak mevcut rejimin ve politikaların sürdürülmesinde sorumluluklarının olduğunu göstermek bence en doğru olanı. Aksi takdirde iki ülke arasındaki normal ilişkilere bu şekilde devam edemeyiz”.

Finlandiya ve Rusya arasındaki sınırın uzunluğu bin 340 kilometre ve ortak sınırın önemli bir kısmında sınır güvenlik muhafızı yok.

Covid-19 salgını öncesi sınırdaki Ruslar yoğun bir şekilde hafta sonu turizm amaçlı Finlandiya’ya geliyordu.

Özellikle Rus para birimi rublenin göreceli olarak güçlü olduğu 2012 ila 2014 yıllara arasında sınır geçişlerinde rekorlar kırıldı. Finlandiya’da sınırdaki çok sayıdaki işletme, sınır turizminden kazandığı gelirden olmak istemiyor.

Fin hükümeti AB’nin ortak bir tavır almasını istiyor

Fin hükümeti bu konuda tek taraflı hareket etmektense AB’nin ortak bir politika belirlemesini tercih ediyor.

Başbakan Sanna Marin şu anda yaz tatilinde ve onun görevine vekalet eden yetkilinin ise bu konuda acil bir karar vermesi beklenmiyor.

Üstelik konuyu çok yakından takip eden Kremlin Finlandiya’yı vize konusu hakkında sert şekilde uyarmış durumda.

Son olarak Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus vatandaşlarına Schengen vizesi verilmemesinin sert sonuçları olacağını duyurdu.

Kaynak: eruonews

İlginizi çekebilir