Tarihte ilk kez sperm ve yumurta olmadan oluşturulan embriyolarda kalp ve beyin gelişimi görüldü: Laboratuvarda canlı üretmek gerçek mi oluyor?

ABD’li bilim insanları, kök hücre ile sperm ve yumurtaya ihtiyaç duymadan oluşturdukları embriyolarda kalp ve beyin gelişimi gördü. Üstelik embriyonun beslenmesini sağlayan kese bile oluşmuştu.

İsrailli bilim insanları, bu ayın başında tüm dünyada yeni bir tartışma yaratan başarılarını paylaşmışlardı. Tarihte ilk kez sperm ve yumurta olmadan bir fare embriyosu oluşturulmuş, üstelik bu embriyo doğal bir rahim ortamında olmadan gelişmeye devam etmişti. Bugünse dünyanın diğer ucundan, ABD’den, çok daha büyük bir başarının haberi geldi.

Cambridge Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’den bilim insanlarının oluşturduğu ekip, tıpkı İsrailli ekip gibi kök hücreler ile sperm ve yumurtaya ihtiyaç duymadan fare embriyosu oluşturmayı başardı. Üstelik bu embriyonun kalbi atmaya başladı, beyin ve vücuttaki diğer organların temelleri atıldı.

Bugüne kadar en fazla gelişen yapay embriyo:

Bilim insanları, embriyonun oluşturulması için memelilerin erken gelişiminde rol oynayan üç farklı kök hücre türünden yardım aldı. Kök hücreler, bilim insanlarının tanımıyla birbiriyle ‘konuşturuldu’. Bu kök hücrelerin biri doğrudan canlının oluşmasını sağlarken, diğer ikisi ise canlının iç organlarının büyümesinde rol oynuyordu.

embriyo

Bu üç kök hücre bir araya getirildi ve bilim insanları, geliştirdikleri yeni modelin doğal bir şekilde gelişen fare embriyolarıyla aynı şekilde sinir sistemi oluşturabileceğini gördü. Embriyo, bugüne kadar yapay olarak en fazla gelişen embriyoya dönüştü.

Kök hücreler, zaman geçtikçe embriyoda atan kalpler ve beyin için temel olacak yapıları oluşturdu. Hatta embriyoda, bir embriyonun geliştiği ve ilk haftalarında besin aldığı yolk kesesinin bile olduğu paylaşıldı. Yeni yöntem her ne kadar bilim dünyası için büyük bir adım olsa da insanlık, halen sperm ve yumurta olmadan yeni bir canlı oluşturmaktan çok uzakta. Bilimin bir sonraki aşaması, yapay embriyolarda oluşacak iç organların sağlıklı olmasını, çalışmasını ve gelişmesini sağlamak olacak.

Kaynak: Webtekno

İlginizi çekebilir