Tanrıkulu’ndan cezaevindeki kadın ve çocuklar için yasal düzenleme çağrısı

Cezaevlerinde 470 annenin, 520 0-6 yaş arasındaki çocukla birlikte kaldığı bilgisini veren CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuya dair Meclis’te yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis Genel Kurulu’nda cezaevindeki kadın hükümlü ile çocuk sayısını yanı sıra annesi, babası cezaevinde olduğu için sahipsiz kalan çocukların yaşadıklarına dikkat çekti.

Vekillere “Vicdanınıza sesleniyorum” diyerek çağrı yapan Tanrıkulu, “470 anne ve 520 bebek cezaevinde. Bunun için bir tedbir alınmadı bugüne kadar, maalesef yapılmadı. Bunu yapma imkanınız mı yok, vicdanınıza sesleniyorum, yok mu? Her torba yasayı getiriyorsunuz, her şeyi getiriyorsunuz, bu bebekli anneler için bir yasal düzenlemeyi veya babalar için yasal düzenlemeyi burada yapamaz mıyız” dedi.

470 ANNE VE 520 BEBEK CEZAEVİNDE

Cezaevinde yaklaşık 14 bin kadın olduğunu söyleyen Tanrıkulu, bu sayının Cumhuriyet tarihindeki en yüksek sayı olduğunun altını çizdi. Tanrıkulu, “Cezaevinde bugün itibarıyla 470 anne, 520 0-6 yaş arasındaki çocukla birlikte kalıyor; bakın, arkadaşlar, 470 anne ve 520 bebek cezaevinde. Şimdi, sorun, bu bebeklerin anneleriyle cezaevlerinde iyi koşullarda kalması değil; sorun, bu bebeklerin cezaevinde olmaması. Bunun için ne yapacağız” dedi” diye aktardı.

Tanrıkulu, şöyle devam etti: “Madem bu suçtan yakalanmış, madem bu suçtan hükümlü…’ dediniz, ‘Çocuklarıyla, bebekleriyle, aileleriyle her türlü belaya, her türlü ağır cezaya layıktır’ dediniz ve onların, bu bebeklerin cezaevi dışında anneleriyle beraber kalabilecekleri bir süreye ilişkin bir yasal düzenlemeyi burada gerçekleştiremedik. Geçen yıl bununla ilgili bir ortam oldu ama daha sonra geri çektiniz. Bakın, bu cezaevlerinde olan bebekler için. Bir de annesi babası cezaevinde olan, dışarıda tamamen sahipsiz olan, bakımsız olan çocuklar var.”

‘VİCDANINIZA SESLENİYORUM’

Tanrıkulu, Annesi FETÖ’ye üye olduğu gerekçesiyle cezaevinde bulunan kanser hastası 6 yaşındaki Yusuf Kerim Sayın’ı ziyaret ettiğini belirterek şunları söyledi: “Geçen hafta Çapa Hastanesinde Yusuf Kerim’i ben de ziyaret ettim, babasıyla görüştüm, annesi altı yıl üç ay ceza almış Adıyaman’da bir yurtta belletmenlik yaptığı için; tamamen haksız bir ceza. Ya, bebeği kanser, 4’üncü kürü dün almış, belki yarın öbür gün ölecek ve annesi Sakarya Cezaevinden sadece dört dakika bugün görüşebilmiş. Babasının ifadesiyle Yusuf Kerim bebek annesine şunu söylemiş: ‘Anne seni çok özledim’. Şimdi, bu annenin tedavi gören çocuğuyla dışarıda olabileceği bir yasal ortam yok. E, bunu yapma imkanınız mı yok, vicdanınıza sesleniyorum, yok mu? Her torba yasayı getiriyorsunuz, her şeyi getiriyorsunuz, bu bebekli anneler için bir yasal düzenlemeyi veya babalar için, anne-babalar için bir yasal düzenlemeyi burada yapamaz mıyız infazlarına ara verebileceğimiz?

SANDIKTA HESABINI SORACAĞIZ

Peki, bunu değiştirme imkanımız yok mu? Yok mu? Var. Niye yapmıyorsunuz? Çünkü vicdansız oldunuz… Çünkü zalim oldunuz, çünkü mağdurluktan bu noktaya geldiniz. Karşınızdakileri düşman görüyorsunuz, yurttaş görmüyorsunuz ama az kaldı, bu adaletsizliklerin hesabını sandıkta soracağız.”

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir