Suriye Türkiye ile iki sınır kapısının 3 ay daha açık kalmasını kabul etti

Suriye hükümetinin 6 Şubat’ta meydana gelen ve binlerce can alan depremlerin ardından yardımların ulaştırılmasının sürmesi için, Türkiye ile cihadistlerin kontrolündeki kuzeybatı bölgesi arasındaki iki sınır kapısının 3 ay daha açık kalmasını kabul ettiği bildirildi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, 6 Şubat’ta Türkiye’nin güneyini ve Suriye’nin kuzeyini vuran depremlerden bir hafta sonra İdlib vilayetine yardım akışını sağlamak için Babülselam (Öncüpınar) ve El Rai (Çobanbey) sınır kapılarını üç aylığına açmayı kabul etmişti.

Birleşmiş Milletler’e göre deprem 6 binden fazlası Suriye’de olmak üzere 50 binden fazla can aldı. Deprem yüzünden yüz binlerce kişi de göç etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Eri Kaneko, BM’nin talebi ve ardından yapılan görüşmeler sonucu kararın geldiğini söyledi.

Kaneko, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat’ın BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’e, Birleşmiş Milletler’in iki sınır geçiş noktasını üç ay daha kullanmaya devam etmesine izin verme kararını ilettiğini söyledi.

Suriye’nin BM Büyükelçisi Bessam Sabbağ da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye’nin “istikrarı arttırma ve tüm Suriyeliler’in yaşam ve insani koşullarını iyileştirme” kararlılığına dayanarak sürenin üç ay daha uzatıldığını duyurdu.

Sabbağ, bu adımın tüm Suriye’de ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmayı amaçladığını da kaydetti.

 

/VOA/

İlginizi çekebilir