Süleymaniye: Goran Hareketi lideri ve yönetimi istifa etti

Irak seçimlerinde yaşanan başarısızlığın ardından Değişim Hareketi (Goran) lideri Ömer Seyid Ali ve partinin Yürütme Kurulunun istifa ettiği, partinin geçici bir kurul tarafından idare edileceği bildirildi.

Değişim Hareketi (Goran) Ulusal Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, bugün gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, partinin en üst yönetimi olan Yürütme Kurulu üyelerinin istifasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, “Yürütme Kurulu olarak bu hassas sürecin sorumluluğunu üstlenerek görevi bırakma kararı aldık. En yakın zamanda hareketin yenetimini üstlenecek geçici bir kurul oluşturulacaktır” denildi.

Goran yönetiminin bu kararı, 10 Ekim’de Irak parlamento seçimlerinde ortaya çıkan sonuçların ardından geldi.

Goran seçimlere Kürdistan Yurseverler Birliği (KYB) ile “Kürdistan İttifakı” adıyla seçime katıldı. İttifak toplam 15 milletvekili çıkarırken seçilen tüm adaylar KYB’nin adayları oldu.

Seçimlerin hemen ardından Goran yönetimi, yazılı bir açıklama ile seçmen ve taraftarlarından özür dileyerek özeleştiri yaptı.

Parti lideri de istifa etti

Goran Yürütme Kurulu, iki kongre arasında partinin en üst yürütme organıdır ve bu kurul Goran Ulusal Meclisi içerisinden seçilir. Hareketin Genel Sekreteri de bu kurulun bir üyesi sayılır.

Goran Yürütme Kurulu üyelerin şunlar;

Genel Sekreter Ömer Seyid Ali, Ulusal Meclis Sekreteri Şeyh Kamil Kadir, Meclis Gruplarından Sorumlu Sekreter Sefin Mela Kara, İl Teşkilatları Sekreteri Aso Rahim, Örgütlenme Büroları Sekreteri Derbaz Muhammed, Halkla İlişkiler Sekreteri Dirzo Mecid ve Goran Genel Meclisi Başkanı Cemal Hacı Muhammed.

Goran Hareketi kan kaybetti

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin genel sekreterliğindeki KYB içinde reformcu kanadının öncüleri arasında yer alan Noşirvan Mustafa, 2006’da partisinden istifa ederek Goran Hareketi’ni kurdu.

Goran, Kürdistan Bölgesi’nde 25 Temmuz 2009’da düzenlenen seçimlerde yüzde 23,75 oy oranıyla 25 milletvekili çıkararak ve Kürdistan Parlamentosu’ndaki en etkili muhalefet partisi haline geldi.

Hareket, 2013’te düzenlenen Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde de 24 sandalye kazanarak bir kez daha bağrından çıktığı KYB’yi geride bıraktı ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin ardından ikinci oldu.

Hareketin kurucusu Noşirvan Mustafa’nın Mayıs 2017’de hayatını kaybetmesinden sonra Goran girdiği seçimlerde giderek daha az oy aldı.

Goran Hareketi, Eylül 2018 seçimlerinde ise oylarının yarısını kaybederek 12 milletvekili çıkardı ve  3’üncü parti konumuna geriledi.

Goran, 2014’te katıldığı Irak Parlamentosu genel seçimlerinde 9, Mayıs 2018’deki genel seçimlerde de 5 milletvekili çıkardı. Hareket bu seçimlerin sonuçlarını tanımadığı açıklasa da sonuç değişmedi.

Ömer Seyid Ali

Goran Genel Sekreteri Ömer Seyid Ali, hareketin kurucusu Noşirvan Mustafa’nın hayatını kaybetmesinden 2 ay sonra yapılan seçimde tek aday olarak partinin liderlik koltuğuna oturdu.

Ömer Seyid Ali, 1945 yılında Süleymaniye’de doğdu. Aktif siyasete 1974’te atılan Ali, siyasi faaliyetleri nedeniyle Irak’taki Baas rejimi tarafından tutuklandı, bir süre cezaevinde kaldıktan sonra 1979’da çıkarılan genel af yasasıyla serbest bırakıldı.

Ali, 1980’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi Üyesi seçildi ve 2006’ya kadar bu görevi yürüttü.

KYB içindeki “reformcu kanat” arasında yer alan Ali, Noşirvan Mustafa’nın Goran Hareketi’ni kurmasıyla KYB’den istifa ederek 2009 yılında bu harekete katıldı.

/rudaw/

İlginizi çekebilir