Stoltenberg: NATO, Kosova’da gerekirse daha fazla birlik konuşlandırmak için hazır

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ise Sırbistan’a ülkesinde istikrarsızlığa neden olan eylemlere son vermesi çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın gerekirse Kosova’ya ilave asker gönderebileceğini bildirdi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ise Sırbistan’a ülkesinde istikrarsızlığa neden olan eylemlere son vermesi çağrısında bulundu.

Stoltenberg, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısının girişinde konuştu.

Jens Stoltenberg, Kosova’nın kuzeyindeki gerginliği azaltmak için yeniden asker gönderdiklerini belirterek, durumun kötüleşmesi halinde bir taburun daha hazır olduğunu yineledi.

Stoltenberg, “NATO gelişmeleri dikkatli bir şekilde izliyor. Güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamak ve aynı zamanda gerilimi azaltmak için orada olacağız.” dedi.

Stoltenberg, ittifakın Kosova’ya ilave asker göndermesinin NATO’nun siyasi bir çözümden vazgeçtiği anlamına gelmediğini ifade etti.

NATO, bölgede gerginliğin artması üzerine burada bulunan yaklaşık 4 bine yakın askeri birliğe 700 ilave takviye yapma kararı almıştı.

NATO Genel Sekreteri, 700 kişilik ilave birliğin yolda olduğunu sözlerine ekledi.

Kosova yönetiminden Sırbistan’a sert eleştiriler geldi

Bu arada Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Sırbistan’a ülkesinin istikrarsızlığına neden olan faaliyetlere son vermesi çağrısında bulundu.

Osmani, Reuters’e yaptığı açıklamada Kosova’nın kuzeyindeki şiddetin durması için öncelikle Sırbistan’ın ülkede istikrarı bozucu faaliyetlerden vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

Sırbistan’ı “hala geçmişiyle hesaplaşan bir ülke” olarak suçlayan Osmani, “Kosova’da gerginlik sürüyor, tehdidin Sırbistan’ın Kosova’nın egemen bir devlet olarak varlığını reddetmesinden kaynaklandığını anlamamız gerekiyor. Sırbistan, ülkeyi içeriden istikrarsızlaştırmak için Kosova’daki yasadışı yapıları aktif olarak destekliyor.” dedi.

Sırbistan lideri Vuciç’i de suçlayan Osmani, “Vuciç gerçekten barış istiyorsa suç çetelerini desteklemeyi bırakmalı” dedi.

Vuciç ne dedi?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, NATO’nun Kosova’daki birlikleriyle bu zamana kadar oldukça iyi ilişkilerinin bulunduğunu, bundan sonra da ilişkilerin bu yönde ilerleyeceğinden emin olduğunu söyledi.

Vucic, CNN televizyonuna verdiği röportajda, son günlerde Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kosovalı Sırplara durumu yatıştırmaları ve barış çağrısında bulunan Vucic, “Sırp tarafı, 2013’te imzalanan Brüksel Antlaşması’nın tüm gerekliliklerini yerine getirdi. Kosova ise tek sorumluluğu olan ‘Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması’ maddesini hayata geçirmedi.” dedi.

/euronews/

İlginizi çekebilir