Sosyal medyada cihatçıları öven Hamit Yaz, TRT Diyarbakır Bölge Haber Müdürlüğü’ne getirildi

AKP’nin iktidarda olduğu 20 yılda birçok hayrete değer atama yapıldı. Uzay ajansına sebzeci atanmasından TRT 6’nın Haber Müdürlüğü’ne Genelkurmay’da muhabere başçavuşu olarak görev yürüten kişinin getirilmesine kadar liste garipliklerle dolu.

Gerçek Gündem’den Filiz Gazi’nin haberi

Devlet kurumlarının içinin boşaltıldığı, liyakat esasının tamamen ortadan kaldırıldığı AKP iktidarlığı boyunca trajikomik atamalara şahit olundu. Kadın cinayetleri, işçi kıyımı, kolluk şiddetinin pervasız boyuta gelmesi, yargının bağımsızlığını kaybetmesi tek başına gelişen şeyler olamazdı.

Bunun yanında elbette devleti denetleyen kurumlardan, kültürel aygıtlara her şey amacı dışında kullanılan, ideolojik aygıtlara dönüşen yerler haline getirildi. Bunun için de pek çok hayrete değer atamalar yapıldı.

Başka birçok şeye gerek olmadan bir ülkeyi anlamak için liste o kadar çeşitli ve uzun ki…

Bir yıl kadar önce Sosyal Güvenlik Kurumu’nda başlatılan usulsüzlükle ilgili soruşturmada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu şirketin de geçmişti. Yolsuzluk soruşturması devam ederken Rehberlik ve Teftiş Daire Başkanı Mustafa Apaydın görevinden alınarak yerine Soylu’nun eski çalışma arkadaşı Hukuk Müşaviri Oğuzhan Tekin getirildi. Süleyman Soylu’nun kuzeninin firmasının soruşturmasında bu ismin olması tesadüf olamayacak kadar şaibeli.

PETSHOPLAR, KASAPLAR ODASINA BAĞLANDI

Temmuz ayında Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, ülke genelinde faaliyet gösteren petshopların Kasaplar Odası’na bağlandığını açıkladı.

Antalya Kasaplar Odası Başkanı olan Yardımcı ise bu atamayı şu ifadelerle değerlendirmişti:

“Yeni sistemde petshoplar Kasaplar Odası’na bağlandı. Yeni işletme açacak olanlar artık bize başvuru yapacak. Eski açanlar aynı şekilde devam edecek. Biz de bunların sorumlusuyuz. Bizim alanımız hayvanlar olduğu için, bunlar da hayvan kısmına girdiği için ondan birleştirildi. Petshopları toparlamak da iyi bir şey. Herkes mesleğini yapsın.”

CİHATÇILARI ÖVÜYORDU, RADYO DAİRE BAŞKANLIĞI’NA ATANDI

Bir diğer atama ise TRT Radyo Daire Başkanlığı’nda gerçekleşti. Sosyal medya hesabı üzerinden cihatçıları öven paylaşımlarda bulunan Hamit Yaz, ilk olarak TRT Kurdî Bölge Müdürlüğü’ne, daha sonra da TRT Diyarbakır Bölge Haber Müdürlüğü’ne getirildi. Yaz’ın özgeçmişi tam olarak öğrenilemedi. Hamit Yaz, Temmuz ayında terfi ettirilerek Radyo Daire Başkanlığı’na atandı.

PELİKANCI OLARAK BİLİNEN İSİM, ‘DEZENFORMASYONLA MÜCADELE’ BİRİMİNİN BAŞINA GETİRİLDİ

Ağustos ayında ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altında bir birim kurduklarını açıklamış ve başına Pelikan grubu üyesi olarak bilinen İdris Kardaş’ın atandığını duyurmuştu.

İstinye Üniversitesi bünyesindeki Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi (EPAM) koordinatörü olarak görev yapan Kardaş geçmişte Sabah, A Haber ve Aktüel gibi yayınlarda yazılar kaleme aldı. Devlet içindeki iktidar savaşlarında lobi faaliyetlerinde olduğu bilinen bir ismin ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altındaki birimin başına getirilmesi bir hayli kafa karıştırıcı.

UZAY AJANSI’NA SEBZECİ ATANDI

Ocak ayında AKP iktidarının, “20 yıllık rüya gerçek oluyor” diyerek kurduğu Türkiye Uzay Ajansı’na (TUA), iki yıllık Sebze Üretim Tekniği Bölümü mezunu AKP’li İlyas Haliloğlu atandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank imzalı atama yazısında, “Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü bünyesinde teknisyen olarak görev yapan İlyas Haliloğlu’nun Başkanlık Müşaviri kadrosuna naklen atanmasına ilişkin talebiniz uygun görülmüştür” ifadesini kullandı.

‘ASTRONOMİK ÜCRETLER ALDIĞI BİLİNEN RAMAZAN PROGRAMLARI’, ‘KAÇAK OTEL’ DERKEN REKTÖRLÜĞE

21 Nisan 2021’de, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyeliğine ise Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu seçildi. Aynı isim 18 Ocak 2019’da Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne atanmıştı.

Ramazan programlarında aldığı astronomik ücretlerle gündeme gelen Hatipoğlu’na ait Sultanahmet’teki Aya Sultan otelinin kaçak olduğu 2014’te İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından doğrulanmış, Hatipoğlu’nun binayı Koruma Kurulu’ndan izin almadan yenilediği ve 1/1000 ölçekli Tarihi Yarımada İmar Planı’na aykırı işlem yaptığı ortaya çıkmıştı.

TERLİK PAZARLAMADAN KATAR BÜYÜKELÇİLİĞİ’NE ATANDI

30 Haziran 2020’de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AKP Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun kardeşi olan, terlik pazarlama işi yapan Mehmet Mustafa Göksu, Erdoğan imzası ile Katar Büyükelçiliği’ne atandı.

Medine İslam Üniversitesi mezunu olan Göksu, 1999-2005 yılları arası Almanya’da ayakkabı ve terlik pazarlama alanında faaliyet gösteren Gezer GMBH’nin ve Suudi Arabistan’da ise yabancı yatırımcı sıfatı ile faaliyete başlayan IDB Hotel Management şirketlerinin kurucu genel müdürlüğünü yapmıştı.

HİLELİ GIDA ÜRETMEKTEN 15 KEZ CEZA ALMIŞTI, TARIM KREDİ MARKETLERE GENEL MÜDÜR OLARAK ATANDI

2020’de çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri’ne ait Tarım Kredi Marketlere genel müdür olarak ismi tağşişle (hileli gıda üretimi) gündeme gelen Yavuz Mehmet Bulut atanmıştı. Bulut’un kurucu ortağı olduğu Tadaban Gıda ve Anadolu Eksper Gıda’ya hileli gıda üretiminden dolayı bakanlık tarafından defalarca ceza kesildi. Tadaban Gıda 15 defa, Anadolu Eksper Gıda ise 5 kez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ifşa ettiği listede yer almıştı.

YAKIN GEÇMİŞTEKİ İLGİNÇ ATAMALAR

– 2013 yılında RedHack Yükseköğretim Kurulu (YÖK) “Elektronik Bilgi Paylaşım Portalı”nı hackleyerek üniversitelerin yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili “gizli” ibareleri belgeleri paylaşmıştı. Buna göre Kastamonu Üniversitesi’nde sahte fakülte diploması ve diğer sahte belgelerle öğretim görevliliği sınavına başvuran bir kişinin öğretim görevlisi ve daha sonra Araç Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanlığı’na getirilmesiyle ilgili soruşturma belgeleri ortaya çıkmıştı.

– 2014’te Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olduğu dönemde oğlu Ahmet Burak Erdoğan’ın Türk Sanat Müziği sanatçısı Sevim Tanürek’e çarparak ölümüne sebep olan kazada kusursuzluk raporu veren Eyüp Çakmak, TDİ (Türkiye Denizcilik İşletmeleri) Genel Müdürü olarak atandı.

– 2014 yılı Mayıs ayında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) Ulusal Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdür Yardımcılığı’na, Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar atanmıştı.

– Yine 2014 yılı, Ekim ayında 1981 doğumlu İnşaat Mühendisi Erkan Kandemir, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine getirilmişti.

-Kürtçe yayın yapan TRT 6’nın (Şeş) Haber Müdürlüğü’ne 2014 yılı Ekim ayında, Genelkurmay’da Muhabere Başçavuş olarak görevini yürüten Gulabi Eryaman atandı. Balyoz soruşturması sırasında 2010 yılında hazırlanan tutanakta Gülabi Eryaman’ın adı şöyle geçiyordu: “Tanığın refakatinde olay yeri incelemesi için fotofilm astsubayı Mu. Bçvş. Gülabi Ermayan (1999- 34) olduğu halde Hrk.  Başk.lığı Plan odasına girildi ve olay yerinin tespitine başlanıldı.” Eryaman’ın tutanakta “Fotofilm uzmanı” olarak imzası vardı.

– 2014’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne eskiden güreş hakemliği ve zabıta müdürlüğü yapmış olan Şevket Demirkaya atandı. Demirkaya, 1994-1996 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdür Yardımcısı, 1996 – 1998 yıllarında Ümraniye Belediyesi Zabıta Müdürü olarak görev yapmıştı. 2003 yılında İETT Genel Müdürlüğü’nde eğitim Müdür Yardımcılığı görevini yürüttükten sonra 2003-2007 yılları arası Yalova Gençlik Spor İl Müdürlüğü görevine atandı.

– 2015’te Türkiye Tenis Federasyonu Başkanlığı’nı da yürütmekte olan Osman Tural, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Danıştay üyeliğine atandı.  Tural, daha önce Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı Bakan Danışmanlığı görevlerinde bulunmuştu.

İlginizi çekebilir