SOHR: Türkiye’den Suriye’ye 1.702 mültecinin cenazesi gönderildi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’de depremlerde hayatını kaybeden 1702 kişinin cenazesinin Suriye’ye nakledildiğini bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11’nci gününde Türkiye ve Suriye’de arama kurtarma çalışmaları devam ederken, SOHR 1.702 mültecinin cansız bedeninin sınır kapıları üzerinden Suriye’ye teslim edildiğini duyurdu. Buna göre Cilvegözü sınırından 1.479, Öncüpınar sınırından 166, Çobaney sınırından 22, Cerablus’tan 20 cenaze, Cinderes’ten ise 15 cenaze nakledildi.

“Yüzlerce mülteci Suriye’ye dönüyor”

Gazeteduvar’ın Şarku’l Avsat’tan aktardığı haberine göre, depremlerin ardından özellikle yakınlarını kaybeden yüzlerce mültecinin Suriye’ye döndüğü belirtildi. Gazeteye konuşan Ahmed adlı Suriyeli genç önce depremde kaybettiği yakınlarının cenazesinin gönderdiğini, şimdi ise kendisinin Suriye’ye döndüğünü söyledi.

Ahmet, şu ifadeleri kullandı: “Beş yıl önce eşimi ve beş çocuğumu korumak için Türkiye’ye sığınmaya karar verdim. Ancak onları depremde kaybettim. Ardından, birkaç gün önce cenazelerini defin için Suriye’ye gönderdim. Ben de geri dönüp hayatımın geri kalanını burada yaşamaya karar verdim. Onlara yakın olmak istedim. Ailem ve ben yaklaşık beş yıl önce Halep’in güney kırsalından göç ettirilerek Antakya bölgesine (Hatay) sığındık. Ailem için gece gündüz inşaat sektöründe çalıştım. Ama onlar Türkiye’de ölünce beni bölgeye bağlayan bir şey kalmadı.”

“Çok kişi enkaz altında kaldı”

62 yaşındaki Musataf el Hac ise, “Depremde yıkılan evimize üzülmüş olabiliriz. Ama bizi en çok üzen Suriye’de yüzlerce Suriyeli mülteci ailenin, yıkılan onlarca binanın enkazı altında yaşamını yitirmesiydi. Sadece Kırıkhan’da değil, Türkiye’nin birçok bölgesinde aralarında akrabalık ve dostluk bağımız olan çok kişi enkaz altında kaldı” dedi.

Suriye İnsan Hakları Ağı, Türkiye’de depremler nedeniyle 3 bin 841 Suriyelinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Suriyeli aktivist Taha el Gazi ise, Maraş merkezli depremlerde şimdiye kadar Suriyeli 6 bin 100 mültecinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

 

/t24/

İlginizi çekebilir