Sırrı Sakık: 14 Mayıs hesaplaşma günüdür

 Yeşil Sol Parti Agirî Milletvekili adayı Sırrı Sakık, 14 Mayıs seçimlerinin hesaplaşma günü olduğunu belirterek, tüm baskı, engelleme, provokasyonlara karşı örgütlü mücadele ile AKP ve MHP iktidarını gönderebileceklerini söyledi.
Agirî’de 2018 seçimlerinde kentin 4 milletvekilinden 3’ünü kazanan Halkların Demokratik Parti’si (HDP), 14 Mayıs seçimlerinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) listesinden seçime girerek, kentte 4 vekili Meclis’e göndermeyi hedefliyor.
Halkın Emek Parti’nden (HEP) bu yana Kürt siyasi içerisinde yer alan Yeşil Sol Parti Agirî Milletvekili adayı Sırrı Sakık, seçim çalışmalarına dair Mezopotamya Ajansı‘na değerlendirmelerde bulundu.
‘AKP-MHP FAŞİZMİ GİDECEK’
Cumhuriyet’in ilk yüzyılının Kürtler başta olmak tüm etnik gruplar için ağır ve acı bir yüzyıl olduğunu ifade eden Sakık, yeni yüzyılda yapılacak 14 Mayıs seçimlerinin Demokratik Cumhuriyet’e giden kritik bir seçim olduğunu söyledi. Sakık, “Şimdi yeni bir yüzyıla başlıyoruz. Bu yüzyılda Kürtlerin daha çok söz ve karar sahibi olacağı bir süreç yaşıyoruz. Yüzyıl boyunca tüm kavgalara rağmen biz buralarda kendi kimliğimizle var olamadık. Şimdiki kavgamızın nedeni var olabilmek. Önümüzdeki dönem parlamentoda ciddi bir temsiliyetimiz olacak ve AKP-MHP faşizmi gidecek. Yeni bir anayasa, yeni bir toplumsal sözleşmeyi birlikte hayata geçireceğiz. Onun için tarihi bir seçim olduğunu söylüyoruz ve gece gündüz tüm örgütlerimizle alanlardayız. Çünkü, on binlerce insan haksız uygulamalardan dolayı şu an cezaevinde, yüz binlerce insan sürgünde. Tarihi bir seçime gidiyoruz, bu seçimle birlikte hem zindanların kapısını açacağız hem de sürgündekilerin geri dönüşünü sağlayacağız. Toplumsal barışı sağlayacağız, anayasada, yasada var olacağız. Yeni bir statüyle kendimizi yöneteceğiz. Nasıl ki bugün anayasada Türk kimliği varsa, Kürt kimliği de olsun diyoruz. Elbette, bunu sadece Kürtler için istemiyoruz, diğer kimlikler içinde istiyoruz. Bu yüzden seçime büyük önem atfediyoruz” diye konuştu.
PROVAKASYON GİRİŞİMLERİ
“İktidar kaybedeceğinin farkına vardı” diyerek provokasyon girişimlerine dikkat çeken Sakık, “Bu nedenle sokağı tetikliyorlar, seçime gölge düşürmeye çalışıyorlar ama biz bulunduğumuzu her yerde sandığı esas alıyoruz. Seçim güvenliği için elimizden geleni yapıyoruz. Biz hiçbir zaman rahat bir seçim görmedik zaten. Bütün seçimlerde bu iklim hep yaşandı, hep saldırılar yaşadık. 7 Haziran 2015 seçimlerini hiç unutmam, o seçimlerde nasıl saldırılara maruz kaldık? Birçok arkadaşımız yaşamını yitirdi, Erzurum’da parti çalışanı arkadaşlarımızı diri diri yakmaya çalıştılar. Bingöl’de bir partili arkadaşımıza onlarca kurşun sıkıldı. Bu topraklarda söz konusu Kürtler olunca, iktidar ve muhalefetin duymadığını, görmediğini hep gördük. Erzurum’da böylesi bir olayı biz şiddetle reddettik, kınadık. Biz sandığa gidiyoruz, kavgaya, şiddete gerek yok. Eğer kavga şiddet varsa, bu bir seçim değil. Bu yüzden geçmişten günümüze bu sürece maruz kalanlarız” ifadelerini kullandı.
Sakık, provokasyon ve oluşabilecek seçim hilelerine karşı yurttaşlardan avukatlara, barolardan sivil toplum örgütlerine kadar herkesin örgütlülük içerisinde hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
‘HALKIN GÜVENİNİ BOŞA ÇIKARMAYACAĞIZ’
Kentte AKP’nin oylarının düşüşte olduğuna dikkat çeken Sakık, “Gittiğimiz her yerde halkımız bizi kucaklıyor. Biz daha önce bu kente geldiğimizde Ağrı halkı, ‘Hırsız var’ diye bağırıyordu. Belediyeler hırsızlıkla, yolsuzlukla itham ediliyordu. Biz iki seçimi üst üste aldıktan sonra bu kentte çok iyi bir belediyecilik yaptık. Hiç mütevazı olmayacağız bu konuda. Kentte çok iyi bir ekip oluşturduk ve elimizden geleni yaptık. Maaş almayan, halkının emrinde olan bir kadroyla bu süreci götürdük, halk bunu gördü. Biz bu belediyeyi aldığımızda bu kent borç batağındaydı. Eski parayla 100 trilyon (100 milyon TL) borcu vardı, biz 3 yılda bu borcu bitirdik ve 100 milyon TL’lik de yatırım yaptık. Bizi görevden aldıklarında da 30 milyon paramız vardı. Halkın bugün bu kadar feryat etmesinin nedeni de budur. AKP’nin burada 20 yılda yaptığı bir zülüm politikaları var, belediye de şimdi bir borç bataklığında kat trilyon civarında bir borcun olduğunu biliyoruz. Meclis üyesi arkadaşlarımızın başvurularına rağmen belediye nereye borçlu olduğunu söylemiyor. Bütün sözleşmelerin ödemeleri ise Nisan 2024’ten sonra bırakılmış, çünkü onlarda biliyor Nisan sonrasında belediyeyi alma şansları yok, tüm borçları o zamana ertelemişler. Bu paralar nereye gitti, halk bilmiyor, fakat biz bunların peşini bırakmayacağız. Onun için halk bize güveniyor, 4 vekilin dördünü de büyük ihtimalle alacağız. Halkımızın bize olan güvenini asla boşa çıkartmayacağız, ihanet etmeyeceğiz” diye konuştu.
’14 MAYIS HESAPLAŞMA GÜNÜDÜR’
Sakık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu topraklarda o kadar acılar yaşandı, bu acılar artık sonlandırılmalı. Sandık başına giden her bir Kürt, vicdanıyla muhasebe yapmalıdır. Bu partilerin onlara verebileceği hiçbir şey yoktur. Onun için önümüzdeki bu seçimlerin bir varlık seçimi olduğunu düşünüyoruz. Bu var olma seçimimizdir, bu düzen partilerini buralardan yolcu etmeliler, bunların halka vereceği bir şey yoktur. Bunlar ayrımcıdır, tekçidir, bunların hiçbiri bu halka dost olmadı. Uzun yıllardır Kürtler çok acı çekiyor, ellerinde tarihi bir fırsat var ve bunu değerlendirmeliler. Onbinler cezaevinde onların gözü bizim üzerimizde, bu insanların özgürleşmesi bize bağlı. Bu yüzden herkes sandığa giderken bu muhasebeyi yapmalıdır. Bu zülüm politikalarını sergileyenlere karşı bir duruş sergilemeleri gerekiyor, ben halkımızdan eminim. Türkiye genelinde de bu duruşun sergilenmesi gerekiyor” diye belirtti.
Sakık, 11 Mayıs’ta Agirî Dörtyol Kavşağı’nda yapacakları seçim mitingine katılım çağrısı yaptı.
MA / Berivan Kutlu
İlginizi çekebilir