Sinem Muhammed: Suriye’deki sorunlar çözülünceye kadar Amerika’nın kalması gerekli

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Washington Temsilcisi Sinem Muhammed, Türkiye’nin olası bir kara harekatı tehdidine karşı ABD’li yetkililerle sürekli iletişim hâlinde olduklarını belirtti.

Rûdaw TV’de Dilbixwîn Dara’nın sunduğu bültene katılan Sinem Muhammed, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik kara operasyonu tehdidi ve ABD’nin tavrı ve gündemdeki diğer bazı konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ABD’li yetkililerin, “saldırılara” izin vermeyeceklerini söylediklerini belirten Muhammed, “Pentagon, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığıyla görüşmelerimiz sürüyor. ABD’li yetkililer saldırılara izin vermeyeceklerini, Türkiye tarafıyla sürekli iletişim hâlinde olduklarını ve saldırıların durması için çabaladıklarını ifade ediyor” dedi.

“Türkiye, ABD’nin hedeflerini baltalıyor”

ABD’nin Suriye’de bulunma amaçlarına değinen DSM Washington Temsilcisi Muhammed, “ABD’nin Suriye’de bulunma amacı temel IŞİD ve terörle mücadele ve ABD ikinci olarak da Suriye’nin huzur bulmasını ve bir daha savaş meydanı olmamasını istiyor. Türkiye, Hol Kampı’na saldırarak ABD’ye, Suriye’den çıkma ve Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) destek vermekten vazgeçme mesajı veriyor. Türkiye, ABD’nin bu hedeflerini baltalıyor” diye konuştu.

“SDG, Türkiye’ye saldırmıyor”

Muhammed, SDG’nin Türkiye’ye herhangi bir saldırı gerçekleştirmediğini ifade ederek “ABD, SDG’den Türkiye’ye saldırı düzenlememesini talep ediyor. Zaten SDG hiçbir zaman Türkiye’ye saldırı gerçekleştirmedi, bazen halkı ve bölgeyi korumak için saldırılara cevap verdi” şeklinde konuştu.

“Kimse sınırın güneyine çekilin demedi”

Türkiye sınırının 30 kilometre güneyine çekilmeleriyle ilgili iddialara değinen Muhammed, “Şimdiye kadar, kimse bize Türkiye sınırının 30 kilometre güneyine çekilin, o bölgeye Suriye güçleri yerleşsin talebinde bulunmadı” ifadelerini kullandı.

“Türkiye rejim güçlerine de saldırıyor”

Türkiye’nin 30 kilometrelik güvenli alan meselesini bahane olarak kullandığını savunan Muhammed, “Suriye rejim güçleri, Kobani ve Minbiç’e yerleşti şimdi de bu bölgelerdeler fakat Türkiye, Suriye güçlerinin olduğu bölgelere de saldırıyor. Saldırılarda yaşamını yitiren Suriye askeri, yaşamını yitiren DSG’lilerden daha fazla. Bunlar Türkiye’nin isteğinin bizim 30 kilometre güneyine çekilmemiz olmadığını gösteriyor. Bunların tamamı bahane. Türkiye, rejim güçlerine de saldırıyor, durmuyor” diye konuştu.

“İstanbul saldırısı, bahane olarak kullanılıyor”

Muhammed, Türkiye’nin amacının bölgelerini ele geçirmek olduğunu söyleyerek “Türkiye, ‘terör’ söylemi ve İstanbul saldırısı gibi şeyleri bölgeyi işgal etmek için bahane olarak kullanıyor. Türkiye’nin amacı, tüm sınır bölgesine, Efrin ve Serê Kaniyê’de olduğu gibi kendine yakın grupları yerleştirip bölgenin demografik yapısını değiştirmek. Önce hava saldırılarıyla bölgeyi insansızlaştırıp o şekilde saldırmak istiyor. Türkiye’nin ne istediği son derece açık” ifadelerini kullandı.

“Suriye rejimi, değişimi görmüyor”

Suriye rejimi ve DSG arasında, halkı korumak için askeri bir ittifakın kurulabileceğini belirten Muhammed, “Suriye rejimi, 12 yıldır Suriye’de meydana gelen değişimleri görmüyor. Suriye artık eskisi gibi değil. Bir çözüme ulaşmak için Suriye rejimi bunu görmeli. Biz Suriye rejimi ile diyalog kurmak için hazırız fakat onlar bölgeyi eskisi gibi kontrol altına almak istiyor” şeklinde konuştu.

“ABD, Suriye ile görüşmemize karşı değil”

Rusya’nın, “Biz Özerk Yönetim ve Suriye Devleti’nin anlaşmasını istiyoruz fakat ABD buna izin vermiyor” iddiaları hakkında konuşan Muhammed, “ABD, bize hiçbir zaman ‘Rejimle görüşmeyin’ demedi. Diyalog kurup bir çözüm bulmanıza karşı değiliz diyorlar” dedi.

“ABD’nin Suriye’deki varlığı gerekli”

Muhammed, Suriye’nin sorunları tek başına çözemeyeceğini ifade ederek “ABD’nin bölgedeki varlığı gerekli. İlk olarak terörle mücadele için gerekli, ikinci olarak da Suriye rejimi ile siyasi bir çözüme varıp bölgede huzuru tesis edene kadar gerekli. IŞİD’le mücadele, Hol Kampı ve IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevleri konuları uluslararası sorunlar. Suriye bu konuları kendi başına çözemez. Bu aşamada ABD’nin varlığı gerekli” değerlendirmesini yaptı.

“Suriye tarafı, ‘ADB çıksın’ demiyor”

Suriye’deki sorunlar çözüldüğünde ABD’nin Suriye’den çıkacağını aktaran Muhammed, “Görüştüğümüz rejim yetkilileri hiçbir zaman ‘ABD çıksın öyle anlaşalım’ diye bir söylemde bulunmadı. Anlaşmaya vardığımızda ve işler yoluna girdiğinde zaten ABD’nin kendisi çıkacak Suriye’den” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’ye düşman değiliz”

“Hiçbir zaman Türklerle birbirimize düşmanız demedik” diyen Muhammed, “Onlar bize düşmanlık besliyor” diye konuştu.

“Mevcut şartlarda Türkiye ile diyalog zor”

Bir savaş durumunda olduklarını dile getiren Sinem Muhammed, “Diyalog için, Türkiye’nin mevcut gerçeğinin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Efrin, Serê Kaniyê ve Girê Spî’de ne yaptığını bilmemiz gerekiyor. Türkiye’nin buralardaki halkımıza yönelik saldırıları ve radikal daha doğrusu terörist grupları desteklemesi tamamıyla çelişki. Türkiye, ne zaman ki bunları gözden geçirip bunları durdurabilir ve Efrin’den çıkarsa o zaman hazır oluruz diyaloğa. Bazı sorunlar var ve bu sorunlar çözülmeden gerçek bir diyalog kuramazsın. Şu anda bölgemizde gerçekleşecek bir savaş hazırlığı, bölgemize yönelik bir saldırı altındayız. Bu şartlarda nasıl diyalog kurulabilir? Türkiye, bir adım atmalı, saldırılarını durdurursa belki o zaman bir diyalog kanalı bulabiliriz fakat mevcut durum bir savaş hâli” şeklinde konuştu.

Muhammed ayrıca, “Eğer ABD ve Rusya; Kürtler, Türkiye ve Suriye arasında bir diyalog kanalı açarsa ve bir çözüme ulaşabilirsek buna karşı çıkmayız” dedi.

“Türkiye, saldırılarına son vermeden diyalog kurulamaz”

Saldırıların son bulması durumunda diyaloğa hazır olacaklarını kaydeden Muhammed, “Şu anda uçak, helikopter ve İHA’larla halkımı öldüren Türklere elimizi uzatamayız. Diyalog için öncelikle Türklerin saldırıya son vermesi gerekiyor. Eğer, Türkiye savaşa son verip diyaloğa gerçekten hazır olursa biz de hazırız” diyerek diyalog için şartlarını dile getirdi.

“Teslim olmak değil gerçek bir diyalog istiyoruz”

Muhammed, amaçlarının kontrollerindeki bölgeyi savunmak olduğunu ifade ederek “Biz de bölgemizi savunmak istiyoruz. Türklerin her isteğine ‘evet’ diyerek, sınırdan çekileceğiz diyerek, size şunu da vereceğiz diyerek bölgemizi savunamayız. Bu teslim olmaktır. Hem Türkiye’nin hem bizim yararımıza olan bir diyaloğa ihtiyaç var. Öncesinde de hem Sayın Mazlum abdi hem de DSG diyaloğa hazır olduğumuzu ifade etti fakat bu diyalog ‘teslim olmak’ olmamalı” şeklinde konuştu.

İlginizi çekebilir