Silopi: Zorla çıkarıldığı köyüne 32 yıldır giremiyor

 Zorla çıkartıldığı köyüne 32 yıldır giremediğini belirten Tole Değer, “Köyü çok özlüyorum. İnsanın kendi toprağı gibisi yok” diyerek, köye girişlerine izin verilmemesine tepki gösterdi. 
Kürt illerinde “güvenlik” adı altında 90’lı yıllarda boşaltılan binlerce köyden biri olan Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Bilikan köyüne 32 yıldır girişler yasak. Her yıl kaymakamlığa dilekçe vererek izin isteyen köylüler günlerce izin almayı bekliyor. Girişleri yasak olan Bilikan köyü ve mezrası Cilbiyan’da korucular tarafından ağaç kesimi yapılıyor. Kesim devam ederken, köylüler ise “izin” verilmediği için köylerine gidemiyor. 23 yaşındayken köyden çıkartılan ve şu anda 55 yaşında olan Tole Değer, doğduğu köye hasret yaşamını sürdürüyor. Değer, 32 yıllık yasağın bir an önce kalkmasını istiyor. 6 çocuk annesi olan Değer’in hiçbir çocuğu ise annelerinin köyleri halen görmüş değil.
‘ZORLUK NEDİR BİLMEZDİK’
“Köydeyken zorluk nedir bilmezdik” diyen Değer, kentlere gitmeleriyle birlikte sorun ve sıkıntıların başladığını ifade ederek, “Köyde herhangi bir sorun yoktu ama bizi zorla çıkartılar. Köydeki hayatımız güzeldi. Köydeyken, mısır, buğday, mercimek, soğan ve patates ekimiyle uğraşırdık. Sonbaharın başından baharın bitişine kadar onları yerdik. Bununla birlikte incir ve erik ağaçlarımız vardı. Sebze ve meyvemiz boldu. Hiçbir eksiğimiz yoktu. Sadece para ile satın aldığımız tek şey çocuklarımıza aldığımız elbiselerdi. O yüzden köydeyken zorluk yaşamadık. Ama daha sonra köyümüzü boşaltıp bizleri kentlere gönderdiler. Şimdi de köylerimize gidemiyoruz. Herkes köyüne serbest bir şekilde giderken bizler neden gidemiyoruz? Niye köyümüz bize yasak ama onlara serbest? Bizi neden köyün güzelliklerinden mahrum bırakıyorlar?” dedi.
‘AĞACI KESECEĞİNİZE SU VERİN’
Değer, izin isteyerek köye gitmenin kabul edilir bir tarafının olmadığını belirterek, “Şimdi de incir ve erik ağaçlarımızı kesiyorlar ve satıyorlar. Köyümüze gitmek istiyoruz. Devlet yetkilileri izin vermeden köyümüze gidemiyoruz. Köyün yolu bile yoktu. Bizler kendi imkanlarımızla yaptık. Devlet bize yol bile yapmadı. Ama köy bize yasak. 32 yıldır köye gitmedim. Biz buraya geldikten sonrada üzerimizde devletin baskıları daha da arttı. Ağacımızı, bağ ve bahçelerimizi görmek için izin istiyoruz. Bununla da yetmiyorlar kesiyorlar. Ağacı keseceklerini su versinler. Bu hukuksuzluğa son versinler” diye konuştu
‘İNANCIM YOK’
Şu anda birkaç metre genişliğinde bir evde yaşam sürdürdüğünü aktaran Değer, devamla şunları söyledi: “Köyü çok özlüyorum. İnsanın kendi toprağı gibisi yok. Hayatım 32 yıldır birkaç metre genişliğinde bir evde geçiyor. Şehirde bir ineğe bile bakamıyorum. Ama köyde öyle değildi. Köyde istediğin kadar koyun, keçi, inek besleyebilirdim. Ama burada onu yapamam. Anne ve babalarımızın mezarları da köydedir. Ama yasaklı olduğu için bayramlarda bile gidemiyoruz. Günde 7 defa izin isteseniz de izin vermezler. Köyümüzde bir ‘güvenlik’ sorunu yoktu. Bir gün köye dönüp o eski günlerde olduğu gibi yaşayacağımıza inancım yok artık.”

 

/ Mezopotamya Ajansı /

İlginizi çekebilir