Siirt’te kuran kursunda cinsel istismar davasında ifade değişti sanık ara celsede tahliye oldu

Siirt’te Molla Burhaneddin Medresesi olarak bilinen ve “Molla Burhaneddin” olarak tanınan Burhaneddin Mücahidi’ne bağlı olan Tillo Yatılı Kuran Kursu’nda, 15 yaşındaki çocuğun aylarca istismar edilmesine ilişkin dosyada yeni gelişmeler yaşandı. İstismar suçlamasıyla tutuklanan, Siirt Müftülüğü personeli sıfatıyla Kuran Kursu’nda öğreticilik yapan Molla Burhaneddin’in oğlu D.M., dün sürpriz biçimde yapılan ara duruşma sonucunda tahliye edildi. D.M.’nin, istismara uğrayan çocuğun ifadesini değiştirmesi sonucunda, psikoloğun ve savcılığın aksi yöndeki görüşlerine rağmen tahliye edildiği ortaya çıktı.

Siirt’te yaşanan olay, Yatılı Kuran Kursu’nda öğrenim gören erkek çocuğun, aynı zamanda devam ettiği okuldaki öğretmeninin dikkati ile açığa çıkmıştı. Eskiye oranla fazla içine kapanık olduğunu, davranışlarında gariplikler bulunduğunu gören öğretmen, çocukla özel konuşmalar yaptı. Çocuk bunun üzerine yatılı kursta yaşadıklarını öğretmene anlattı. Öğretmen de yetkili makamları harekete geçirdi.

Bedeninde izler bulundu

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre; olayların yaşandığı 2019’da 15 yaşında olan çocuk, görüştüğü Çocuk İzleme Merkezi yetkililerine yaşadığı istismarı ayrıntılarıyla anlattı. İzleme Merkezi, çocuğun anlatımlarının tutarlı olduğu, hayal ürünü olmadığı, olayların belirttiği şekilde gerçekleştiği yönünde görüş oluştuğunu belirten bir rapor hazırladı.

Çocuğun bedeninde de anlatımlarıyla uyumlu izler bulundu. Çocuk ifadesinde Eylül 2019’dan Mart 2020’ye kadar defalarca istismar edildiğini, D.M.’nin kendisine, “Bunları anlatırsan kıyamet kopar” dediğini anlattı.

İfadesi alınan bir hizmetli, çocuğun kendisine sorunlar yaşadığını ve yurttan ayrılmak istediğini söylediğini savcılığa aktardı.

Çocuğun, aynı kursta öğrenim gören bir akrabası da istismar olayını bildiğini, akrabası olan çocuğun kendisine durumu anlatarak, yurttan ayrılmayı düşündüğünü ifade ettiğini söyledi.

12 saatte iddianame hazırlandı

Siirt Savcılığı, gelen rapor ve verilen ifadelerin ardından D.M.’nin ifadesini aldı. D.M., ifadesinde yurttan ayrılmak isteyen çocuğun, bu nedenle yalan söylediğini, ayrılma düşüncesi nedeniyle kendisiyle birkaç kez özel görüşme yaptığını ancak iddialarının doğru olmadığını belirtti.

D.M, ifadesi alındıktan sonra 12 Ekim’de, akşam saatlerinde sevk edildiği nöbetçi hakimlik kararıyla tutuklanarak cezaevine konuldu.

Siirt Savcılığı, akşam saatlerinde tutuklanan D.M. hakkındaki iddianameyi, sabah erken saatlerde, tutuklanmasından sadece 12 saat sonra hazırladı. 13 Ekim tarihli iddianamede, istismar suçlaması yer aldı.

Duruşma tarihinden önce ara celse yapıldı

Ancak daha duruşmalar başlamadan dosyada ilginç gelişmeler yaşandı. Duruşma tarihinin 26 Kasım olarak belirlenmesine rağmen, Siirt Ağır Ceza Mahkemesi, dün ara celse yapma kararı aldı. Yapılan duruşmada mağdur çocuk yeniden dinlendi. İfadesini değiştiren çocuk, D.M.’nin herhangi bir eyleminin olmadığını söyledi.

Psikoloğun, ifadenin baskı altında değiştirilmiş olabileceği yönündeki görüşüne, savcılığın da duruşmanın beklenmesini talep etmesine rağmen D.M. tahliye edildi.

İlginizi çekebilir