Siirt: Kasaplar Deresi’nde sermaye-iktidar ortaklığı

 Toplu mezarların olduğu Newala Qesaba’da lüks villaların yapılmasına tepki gösteren HDP Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu, sermaye-iktidar ortaklığıyla kemiklerin üzerine evler inşa edildiğini söyledi.
12 Eylül cuntası sonrası gözaltında işkenceyle yaşamını yitirenlerin ve çatışmada hayatını kaybedenlerin atıldığı gömüldüğü Siirt’teki Newala Qesaba’da (Kasaplar Deresi), WAR Yapı adlı şirket tarafından yüze yakın lüks villa inşa ediliyor. Villaların birçoğunun, polis, asker ve AKP’li isimler tarafından satın alındığı belirtiliyor. Sık sık reklamı yapılan villaların bulunduğu bölgeye, villa satın almak isteyenler dışında kimse yaklaştırılmıyor. Kayyım yönetimindeki Sêrt Belediyesi, villaların yapıldığı bölgeye yol yapıyor. Villaların inşasının bitiminden sonra bölgeye yeni bir AVM’nin de inşa edilmesi planlanıyor.
GERGERLİOĞLU: VİCDANSIZLIK
İnşaatın durdurulması için 13 Nisan 2022’de bölgeye gelen ancak polisler tarafından engellenen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu,
inşaatın sermaya-iktidar ortaklığıyla yapıldığını söyledi. Gergerlioğlu, „Halkın vicdanında burası kirli bir yer. Orada kemiklerin bulunduğu, karanlık işlerin yapıldığı, kötü anların olduğu biliniyor. Buraya lüks villa yapılarak bunun üstü örtülmeye çalışılıyor” dedi.
Mezarlığın üzerine inşa edilmiş bir yapıda oturmanın „vicdansızlık“ olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, „Vicdanın kabul edeceği bir şey değil. Orada oturanlar nasıl yaşamını idame ettirecekler? Çünkü mezarlıklar üzerine yapılmış bir yapı bu. Burada çok karanlık hikayeler var. Toplumun vicdanı da bunu kabul etmez. Vicdanen mutlaka rahatsız olacaklar. Burada oturmayı düşünenlerin vicdanına sesleniyoruz. Tavsiye etmem“ diye konuştu.
‚AİLELERİN YANINDA OLALIM‘
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve ailelerin koordineli bir şekilde inşaata karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Gergerlioğlu, AKP-MHP iktidarı döneminde cenazelere dönük saldırıları hatırlattı. Gergerlioğlu, şunları söyledi: „Kilyos Mezarlığı faciası halen duruyor. Ailelerin dramı devam ediyor. İnsanlar yakınlarının kemiklerini almak için mücadele veriyor. İnsanlık açısında büyük bir ayıp. Cezaevinde veya yurt dışında yaşamını yitirenlerin cenazelerinin defni esnasında ailelere çileler yaşatılıyor. Saygısızlık had safhada. Acı içindeki ailelere acımasızca muamelede bulunuluyor. Bunlar kabul edilecek şeyler değil. Buna karşın mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Ailelerin bu acısına hep birlikte ortak olup, yanlarında olalım” diye konuştu.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir