Seyît Rıza ve arkadaşları anıldı

Kürt tarihinin önemli liderlerinden Dersîmli Seyît Rıza ve arkadaşları, idam edilişlerinin 85’inci yılında anıldı.

Seyit Rıza, oğlu Reşik Hüseyin ve Dersim ileri gelenlerinin 15 Kasım 1937’de Elazığ (Xarput) Buğday Meydanı’nda idam edilişlerinin 85. yıl dönümü nedeniyle Dersim’de anma etkinliği düzenlendi.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen anma etkinliğinde HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Başkanı Turgut Öker, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve çok sayıda vatandaş, Seyit Rıza Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Anmada yapılan konuşmaların ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 85. Yıl dönümünde bir aradayız. Her yıl bu anmalar yapılır ve talepler dile getirilir. Bunun mücadelesi yürütülür ve yürütülmeye devam ediyor. Bugünün başka bir anlamı da var maalesef Alevileri tanımayan ve hala tanımamakta ısrar eden bir yasa teklifi TBMM’de görüşmeye devam ediyor. Alevi toplumun milyonlarca Alevi yurttaşın hak ve özgürlük talepleri, eşit yurttaşlık talebi AKP ve MHP ikilisi tarafından sanki Kültür ya da turizm topluluğuymuş gibi turistlik bir yaklaşım ile kabul edilemez bir hakaret içeriğiyle Alevi toplumuna tekrar bu yaşatılmak isteniyor. Seyit Rıza’yı anmak istiyorum. Seyit Rıza bu toprakların feryadıydı, kelamıydı ve önderlerindendi. Seyit Rıza’yı bu toplum hiçbir zaman unutmadı unutmuyoruz” diye konuştu.

Mezar yerinin açıklanması talep edildi

Anmada söz alan Veli Yıldız da “1937 yılında Dersim büyüğü ve arkadaşları idam edildi. İnsanlarımız hala mezar yerlerini bilmiyor. Biz istiyoruz ki mezar yerlerini öğrenelim ve onların mezarına bir mum yakalım. Neden mezarları bizden saklıyorlar, biz barış ve kardeşlik istiyoruz. Dersim yıllardan bu zulmü yaşıyor” dedi.

Seyit Rıza’nın torunu Seyit Ali Polat ise, “Bizi rahat bıraksınlar, cenazelerimizi versinler, dedemin mezar yerini göstersinler. Abim bunun için çok uğraştı, mezar yerlerinin bulunması için çok emek verdi ve bunu öğrenemeden öldü. Bundan sonra da bu mezar yerlerinin bulunması için ben mücadele edeceğim. Artık yerlerini bize söylesinler yoksa bizden sonra gelenler sizden bunun hesabını sorarlar “diye konuştu.

/MA/

 

İlginizi çekebilir