Şenyaşar ailesi davasında iddianame tam 4 yıl sonra hazırlandı

Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin katledildiği hastane dosyası ile ilgili iddianame 4 yıl sonra hazırlandı. İddianame ailenin avukatlarından önce Anadolu Ajansı’na tebliğ edildi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin katledildiği hastane o tarihten bu yana “gizliliğin” korunduğu hastane dosyasında iddianame hazırlandı. İddianame henüz Şenyaşar ailesi avukatlarına tebliğ edilmeden Anadolu Ajansı (AA) iddianameyi haberleştirdi. Ailenin avukatlarına tebliğ edilmeyen, AA’nın haberleştirdiği iddianameye göre başsavcılık tarafından 2’si tutuklu 19 sanık hakkında, “kasten öldürme”, “kasten öldürmeye yardım etme”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kamu malına zarar verme”, “işyeri dokunulmazlığını ihlal etme”, “suç delilerini yok etme, gizleme veya değiştirme”, “bina içinde muhafaza altına alınmış olay eşya hakkında hırsızlık” suçlarından hazırlanan iddianame 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Ayrıca bir sanık hakkında da “kasten öldürmeye yardım etme” ve “kasten öldürmeye teşebbüse yardım etme” suçlarından 7. Ağır Ceza Mahkemesine birleştirme talebiyle kamu davası açıldı.

AA’nın haberinde, sanıkların, devlet hastanesinde yaşanan olaylara ilişkin görgü tanıklarının ifadesi ve güvenlik kamerası kayıtlarıyla belirlenen suçları işlediğinin tespit edildiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde Şenyaşar ailesinin işyerlerini ziyaret eden AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile koruma ve yakınları, kimi eleştiriler ile karşı karşıya kalınca aile fertlerine saldırıda bulunmuştu. Kalabalık bir grup tarafından ateşli silah ve sert cisimler ile saldırıya maruz kalan Şenyaşar ailesinin 6 ferdine yönelik saldırılar, kaldırıldıkları hastanede de devam etmişti. Devlet erkanının bulunduğu Suruç Devlet Hastanesi’ne ağır yaralı çocuklarını görmek için giden baba Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Celal ve Adil Şenyaşar, Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilerek katledilmişlerdi. Aynı olaylarda AKP’li vekilin üvey ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da bulunamayan bir silahtan çıkan mermi ile yaşamını yitirmişti.

Olaya dair yürütülen soruşturma, aynı gün olmasına rağmen işyeri ve hastane olarak iki ayrı dosyaya ayrıldı. İşyeri dosyasıyla ilgili açılan davada, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl ile hapis cezası verildi. Hastanede yaşanan katliama dair yürütülen soruşturma dosyasında ise gizlilik kararı yaklaşık 4 yıldır devam ediyor.

Gizliliğin korunduğu dosyada, 22 Nisan 2021’de AKP’li Yıldız’ın babası Osman Yıldız, ağabeyi Celal Yıldız, yeğenleri Osman Şah, Hüseyin Yıldız ve danışmanı Mustafa Amaç’ın aralarında olduğu 10 kişi gözaltına alındı. AKP’li Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız ve Mekail Şimşek “Kasten öldürme”, “Kasten yaralama”, İbrahim Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız ise “Suç delillerini karartma, gizleme, yok etme”, “Muhafaza altına alınmış eşyaları çalma” nedeniyle tutuklandı. İbrahim Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız’ın geçtiğimiz hafta tahliye edildiği öğrenilmişti.

 

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi çekebilir