Şengal katliamı: 16 kişinin cenazesi ailelere torbayla teslim edildi

Musul Adli Tıp Kurumu IŞİD’in Şengal’de katlettiği 16 kişinin cenazesini torbalarda ailelerine teslim ederek bu şekilde defnedilmesini istedi. Ailelere tabut da verilmedi

IŞİD’in 2014’te Şengal halkına karşı gerçekleştirdiği katliamın üzerinden yıllar geçmesine rağmen Şengal halkının yaraları hala sarılmadı.

Musul Adli Tıp Kurumu, Şengal’de yaşanan fermanda hayatını kaybeden 16 Êzidî’nin cenazelerini torbalarla ailelerine teslim ederek, cenazeler için tabut almalarını söyledi. Êzidî halkı bu yaklaşımı kendilerine karşı büyük bir saygısızlık olarak gördüklerini belirtti.

3 Ağustos 2022’de gerçekleşen ferman, binlerce Êzidi’nin katledilmesi, kaçırılması ve göç edilmesiyle sonuçlandı. Şengal halkı hala o dönemden kalan yaralarını sarıyor. Halkın başvurularına rağmen, Irak hükümeti sadece az sayıda toplu mezar açtı. Yaşamını yitirenlerin cenazelerinin kime ait olduğu belirlenmesi için Bağdat ve Musul’a gönderildi.

Şu ana kadar sadece Koço ve Qine’de toplu mezarlar açıldı. Halen yüzlerce toplu mezarların açılması ve kaybolan kişilerin tespit edilmesi bekleniyor.

‘Irak bizi vatandaşı olarak görmüyor’

Bir süre önce toplu mezarlardan 16 kişi çıkarıldı ve Musul’a gönderilerek DNA testi yaptırıldı. Daha sonra cenazeler, cenaze torbalarına konularak ailelerine, “Cenazeler için tabut alıyorsunuz ve onları kendiniz gömüyorsunuz” denildi. Irak hükümeti yetkililerinin bu yaklaşımını kınayan Êzidîler, “Irak bizi kendi yurttaşı olarak görmediğini bir kez daha gösterdi. Irak hükümeti bizi ve şehitlerimizi umursamıyor” diye konuştu.

24 Ekim 2022’de Musul Adli Tıp Kurumu, ferman şehitleri olan 16 kişinin kemiklerini torbalarla ailelerine teslim etti. Tabutları hükümetin temin etmesi yerine, ailelerden tabutları kendilerinin satın alıp defnetmelerini istediler.

‘Bize tabut vermediler’

Ziyad Xelef Faris, kardeşi Yusuf Xelef Faris ve amcası Murad Xelef Hisên’in cenazesini almak için Musul Adli Tıp Kurumuna gitti.

Ziyad Xelef Faris yaşanan olaya tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Baac Merkezi (Irak polisi) bizi telefon ile aradı. Bizden Musul Adli Tıp Kurumuna gitmemizi istediler. Oraya gittiğimizde polisler oradaydı. Bize, ‘gidin cenazelerinizi alın’ dediler. Cenazeleri almak istediğimizde, cenazeler naylon torbalarına sarılı haldeydi. Ardından tabut almaya gitmek istediğimizde, etraf çok fazla kalabalıktı ve o gün tabut da çok azdı. Bizlere, gelin ölülerinizin kemiklerini alın diye baskı yapıyorlardı. Bizler de, ‘gidin tabut getirin öyle gideriz’ dedik. Ancak bizlere tabut vermediler. Biz kendimiz gidip tabut satın aldık, eve götürdük. Her 16 şehidimizin kemikleri ellerimizdeydi ve tüm aileler aynı sorunla yüz yüze kaldı.”

Irak hükümetinin şehitlerine çok saygısızca yaklaştığını belirten Ziyad Xelef Faris, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Merkezi hükümetin yanında Êzidîlere saygı yoktur. Muhatap almıyor ve umursamıyor da. Bu şekilde yaklaşmasaydı, biz Êzidilerin başına bunlar gelmezdi. Êzidilere karşı saygı göstermiyorlar. Ferman şehitleri sadece bir ailenin değil, tüm halkımızın şehitleridir. Bu nedenle halkımızın da bu konuya sahip çıkması gerekiyor.”

Kaynak: RojNews

İlginizi çekebilir