Selçuk Mızraklı’nın avukatı: Araştırılmadan ceza verilmesine rağmen tahliye edilmedi

Yargıtay, İçişleri Bakanlığınca 2019’da görevden alınan ve yerine kayyum atanan Eski Diyarbakır Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’ya “örgüt üyeliği” suçlamasıyla verilen 9 yıl 4 ay 15 günlük hapis cezasını bozdu, ancak tahliye talebini reddetti.

31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisinden (HDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı seçilen Selçuk Mızraklı, seçimden yaklaşık 5 ay sonra, 19 Ağustos 2019’da, görevden alındı. Bunu gözaltına alınması -21 Ekim 2019- ve tutuklanması -23 Ekim 2019- izledi. Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapse mahkum edildi, cezası Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesince de onandı. Dosya Yargıtaya taşındı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi kararı bozdu, ancak tahliye talebini reddetti.

Evrensel’den Meltem Akyol’a konuşan Avukat Muhsin Bilal, bozma kararında yer alan hususları şöyle aktardı:

  • Selçuk Mızraklı’nın mahkeme salonunda hazır bulundurulmaksızın SEGBİS yöntemiyle savunmasının alınması savunma hakkının kısıtlanması niteliğinde.
  • Mahkumiyet kararı veren Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinin cezalandırma kararına dayanak yapılan olgulardan biri olan ve Mezopotamya Üniversitesinin kurulması çalışması yürüten Mezopotamya Vakfının faaliyetine devam edip etmediği, örgütle irtibatının bulunup bulunmadığının tespit edilmemesi. Yargıtay ‘Mezopotamya Vakfının hâlâ faaliyetine devam edip etmediğini, örgütle bir irtibatının bulunup bulunmadığını araştırmamışsın’ diyor. Biz de yargılama devam ederken söyledik, Mezopotamya Vakfı şu an faaliyetini devam ettiriyor, herhangi bir soruşturmanın konusu bile olmamış.
  • Dosyada mevcut tape kayıtlarının sanığa ait olup olmadığına ilişkin ATK’den rapor bile almamışsınız.
  • Dosya içeriğinde yer alan dijital materyallere ilişkin rapora karşı sanık ve müdafilerin beyanını almamışsınız…

“ARAŞTIRMADAN CEZA VERİLMİŞ”

Bütün bu gerekçelerin usule dair gerekçeler olduğunu hatırlatan Avukat Muhsin Bilal şöyle devam etti: “Ama bazı usuli bozmalar esası etkiler, buradaki de öyledir diyen Kısaca Yargıtay kararı ‘Selçuk Mızraklı ile ilgili olarak 9 yıl 4 ay 15 günlük mahkumiyet kararı vermişsin ama kararına dayanak yaptığın olgularla ilgili doğru dürüst bir araştırma yapmamışsın’ diyor.”

Yargıtay kararında üzerinde hiç durulmayan bir husus var ki o da Mızraklı’nın tutuklanmasına gerekçe yapılan itirafçının beyanı. İtirafçı Hicran Berna Ayverdi seçimden 11 gün sonra beyanlarda bulunmuş ve ‘Mızraklı’nın Diyarbakır’da özel bir hastanede kırsal alandan gece geç saatlerde getirilen ‘Hogır’ kod isimli kişiyi ameliyat ettikten sonra güvenlik güçlerine teslim etmeden, taburcu edip, serbest kalmasını sağladığını iddia etmiş bu beyanlar iddianameye de girmişti. Yargılama sırasında itirafçının Mızraklı’nın ameliyatı gerçekleştirdiğini iddia ettiği tarihlerde hastanede çalışmadığı ortaya çıkmıştı. Avukat Bilal, “Bozma kararında yok, Yargıtay bu konuya hiç girmemiş. Oysa bu bile tek başına çok önemli ve yargılamadaki usulsüzlükleri, hukuksuzlukları ortaya koyuyor” dedi.

YARGITAY ÜRKEK DAVRANDI

Bozma kararına rağmen Mızraklı’nın tahliye edilmemesini eleştiren Avukat Muhsin Bilal’e göre ‘Yargıtay ürkek davrandı.” Şöyle anlattı gerekçesini: “Selçuk Mızraklı 9 yıl 4 ay 15 hapis cezası aldı. Normalde karar kesinleşmeden infaz süreci başlamaz. Ama bu tür cezalarda cezanın dörtte üçünü siz infaz ederseniz, ondan sonra tahliye olma imkanınız da oluyor.

Yargıtay mahkemenin mahkumiyet kararının çöküşüne sebebiyet veren bir bozma kararı veriyor ama tahliye etmiyor. Selçuk Mızraklı 3 yıldır hapiste zaten, tutuklu geçirdiği süreyi bile yeterli görmüyor. Yani o son cümlede tutukluluğun devamına kararın verilmesiyle diğer sayfalardaki değerlendirmeler arasında hukuki açıdan bir tutarlılık yok. Kaldı ki zaten Selçuk Mızraklı’nın tutuklanmasının kendisi bile hukuki açıdan çok ölümcül bir hataydı. Tutuklama kararı siyasi saiklere dayalı bir karar olduğu için Yargıtay bu konuda ürkek davranmış. Açıkçası onu görebiliyoruz.”

YARGILAMA YENİDEN YAPILACAK

Sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgi de veren Bilal şunları söyledi: “Dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Daire kararını verdikten sonra dosyayı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, dosya fiziken geldikten sonra yeni bir duruşma günü verecek. Ve o duruşma gününde Selçuk Mızraklı hakkında duruşmada hazır edilmek suretiyle yargılama başlayacak.”

DEMİRTAŞ: MERAK ETMEYİN, DEVRAN DÖNÜYOR

Karar sonrası HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Demirtaş kararı, “Hücre arkadaşım Dr. Selçuk Mızraklı’ya kumpasla verilen ceza Yargıtayda bozuldu. Ne yazık ki henüz tahliye kararı verilmedi. Diyarbakır’ın iradesini çalanlar, Selçuk Hoca’nın ve binlerce tutsağın özgürlüğünü alanlar hukuk önünde hesap verecek. Merak etmeyin, devran dönüyor” diyerek değerlendirdi.

İlginizi çekebilir